onsdag 21 november 2012

Vendee Globe - Armel le Cléac'h och Banque Populaire

Armel le Cléac'h i Banque Populaire leder Vendee Globe efter drygt 11 seglingsdygn. Är det väntat? Ja - förhandsfavorit med förbehåll att båten är bräcklig och tveksamt att den håller.


Armel le Cléac'h har varit med förut i Vendee Globe. 2008/2009 kom han tvåa med Brit'Air, låg på fjärde plats vid Kap Horn då Jean le Cam på tredje plats tappade bulben och slog runt och sen blev upplockad av fyran Vincent Riou, som oturligt skadade en av utriggarna vid assistansen. Men det är i Figaro (drygt 10 m solobåt byggd av Benetau) han startade sin karriär.
Armel le Cléac'h - med smeknamnet Jackal (Schakalen) - är 35 år, som Jean le Cam bor han i La Forêt Fouesnant, Finistère. Seglat Optimist, 420 och kvart-tonnare innan han 1999 - 22 år gammal - vinner "Challenge Espoir Crédit Agricole", som är en serie träningsläger/kappseglingar som har som syfte att vaska fram dom riktigt stora talangerna inom single-handed segling. Vinsten är att få segla två säsonger i en Figaro Beneteau med ekonomiskt stöd för att kunna segla Figaro Solitaire (ca 1500 NM singlehanded i fyra etapper efter franska och engelska kusten). I sin första start år 2000 kommer han på andra plats. Det är i Figaro har har också hittills gjort sin stora karriär och han vinner både 2003 och 2010.

IMOCA 60 Hard Top, huven är skjutbar.
Han seglar en båt som ritats av VPLP-Verdier - en state of the art IMOCA 60. Sjösatt 2010, från början avsedd att seglas av den tvåfaldige VG vinnaren Michel Desjoyeaux men övertogs av Armel 2011.  En av dom lättaste båtarna (7,8 ton) men inte den absolut högsta masten (27 m). Båten är en av dom snabbaste båtarna men har havererat vid flera tillfällen. Rigghaveri i Södra Oceanen 2010 i Barcelona World race. 2011 sprack skrovet efter ett jätteskutt från en våg. Men nu reparered och strakare än nånsin enligt Armel. Enligt Sailing Anarchy är det inte sannolikt att båten klarar en månad i Södra Oceanen. Men om "Banque Pop" håller kommer hon att vara "super fast".Använd 8 minuter av din för att lyssna på och lär känna Armel le Cléac'h i Sailing Anarchy's intervju.
"I prefer mono-type. The skipper shall be the difference". Han också!

Det har alltså gått drygt 11 dygn sedan starten, Banque Pop fortfarande i ledning, SynerCiel med Jean le Cam pendlar mellan 8/9 plats och ligger knappt 200 NM bakom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar