söndag 25 november 2012

Vendee Globe - Bernard Stamm och Cheminées Poujoulat

Tänk dig själv: Din huvudsakligaste seglingserfarenhet är att kappsegla på Genevesjön. Du är lite äventyrligt lagd och bygger en MiniTransat 650 för att starta i seglingen från Frankrike till Brasilien. Du är 31 år gammal. Du kommer trea! Tror jag skulle ge mersmak för dom flesta. Bygger en 60 fots båt och startar i Vendee Globe 2000/2001 men bryter. 2004/2005 blir inte båten färdig i tid. Överlägsen vinnare i Velux 5 Ocean 2006/2007. Startar också VG 2008/2009 men lyckas inte heller då fullfölja. Spottar i nävarna och startar ett nytt Vendee Globe projekt med Juan K som konstruktör. Bernard Stamm alltså.


49 år från Schweiz, seglade på Genevesjön, lite vind, skvalpigt-skvalpigt pga alla motorbåtar som kör kors och tvärs. Tyckte inte Genevesjön var det stora äventyret. Tog jobb som skogshuggare. Tog jobb som rorgängare (betyder "helmsman" rorgängare eller styrman ?) i handelsflottan och såg alla hav. Sen tog soloseglingskarriären över. En autodidakt äventyrligt sinnad entrepenör.

Har lämnat Schweiz och som alla andra normala soloseglare bosatt sig i Finistere, Bretagne.

Ska Bernards Juan K's ritade IMOCA 60 göra en Ambro? Dvs segla hela skiten av dom andra båtarna som Ambro I gjorde i VOR 2005/2006?  Ännu inte iallafall. Har tappat i snitt ca 10 NM på Banque Pop varje dygn, men mycket av detta beror på reducerad fart när han reparerade genuan. Cheminées Poujoulat är lite tyngre och har lite högre mast än de övriga båtarna byggda 2010/2011. Slaget i sidan går hela vägen fram till fören och skrovet ger det kraftfullaste intrycket.


Som många andra IMOCA 60 är förskeppet vasst men skrovet breddas snabbt bara några meter från fören.


Bilden på seglande Cheminées Poujoulat visar stor likhet med Team Work, vinnare av Mini Transat 2011(här) . Med skillnaden att Juan K lagt till ett vasst förskepp.

Lägg 14 minuter av din tid och lär känna Bernard Stamm i Alan Blocks videointervju från Sailing Anarchy.


På lördagkvällen ligger Cheminées Poujoulat ungefär lika med Hugo Boss, ca 150 NM bakom Banque Pop. PRB ligger still 210 NM bakom. SynerCiel ligger 410 NM bakom Banque Pop, lite av detta efter att ha tagit ett 2 timmars straff vid ekvatorn pga att SynerCiel på ett felaktigt sätt seglade i en trafiksepareringszon efter starten.
Om du undrar varför jag rapporterar platserna för just dom här båtarna, så beror det på att det är just dom som jag har hunnit beta av i den här bloggenomgången. Bläddra ner så hittar du dom. Så småningom så kommer nog alla som fortfarande seglar med. Plus några andra som på olika sätt utmärkt sig i Vendee Globe genom åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar