söndag 16 januari 2011

Ett skrov blir till

Hansson 31 hade tidigare tillverkats med handuppläggning, formarna kördes till Älvenäs där dom modifierades för vacuuminjicering genom komplettering med ca 20 cm breda plana ytor runt alla kanter. Gelcoat och en tunn ytmatta handuppläggs på gamla vanliga sättet. Efter härdning läggs hela glasfiberpaketet med dininycell på plats. Glasfibermattorna viks ut över de plana ytorna där dom fästs.

Skrovet är uppbyggt med 4-axliga glasfibermattor och 15 mm divinycell.


Sugslangarna (blått) läggs ut på de plana ytorna. nedre bilden visar sista glasfiberlagret. Sedan läggs peelingväv, som ger en fin inneryta (häftar inte till vinylester och rivs av efter härdningen) och till sist en tjock gastät plastfilm, som fästs till ytterkanten på de plana ytorna med kladdig neoprentejp (syns som en vit linje på bilderna). Plasten släpps in via en slang i botten på skrovet vid kölplattan och sprids alltså upp efter bordläggningen till de blåa sugslangarna! 

Sugslangarna - här flexibla elrör - kopplade till fällor för flytande vinylester - trist att fylla vacuumpumpen med plast.
Vacuumpumpen startas och matningsslangen stoppas i färdigblandad vinylester. Vinylester härdar lagom långsamt så alla hålrum i paketet hinner fyllas med plast. Divinycellen har flera små tvärgående kanaler som hjälper till att fördela plasten över hela ytan och till både ytter och innerlaminat.

Fördelar? En stor fördel är att det är en mycket renare och luktfriare process än handuppläggning. I princip ingen styrenavgång i arbetslokalen, vacuumpumpens utlopp kan man leda utomhus. Det blir ett lättare skrov än med traditionell handuppläggning. Kölplattan handupplagd i den tidigare versionen var 40 mm tjock, vacuuminjicerad med samma antal mattor 29 mm tjock.
Nackdelar? Man måste vara säker på att vinylester sprids överallt, full styrka kräver förstås att det inte finns mistor. Hur kollar man det? Man kan knacka sig fram, andra varv har eliminerat gelcoat i ytskiktet för att kunna inspektera. Framförallt handlar det förstås om yrkeskunnande, erfarenhet och noggrannhet. Inga tomma ljud vid knackningar (och inga delamineringar i  kärnan hos hål urborrade med hålsåg heller för den delen) har jag hittat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar