söndag 29 januari 2017

Komplettering av skott

Hansson 31 är en precis lagom stor båt. Dvs inte överdrivet stor, lagom för två-tre vuxna eller 2 vuxna + 2 inte alltför stora barn. Inte alls lika bred som dom franska ungefär lika långa båtar som finns på marknaden. För att få en ordentlig känsla av rymd invändigt gjorde jag inredningen så öppen som möjligt och skotten mellan förpik och salong är minimala.

Under senaste Bohusracet hade vi - kort sagt - busväder. Efter rundning av Trestenarna kryssade vi i ordentlig havssjö. Det var då focken sprack (för att vi hade sträckt upp fallet för mycket på länsen från Strömstad) och det var sannolikt då som toalettmodulen släppte i plastningen mot skrovet. Fixade toamodulen direkt efter återkomsten från Bohuslän i somras. Dom minimala skotten in till förpiken lossade i plastningen mot däck. Dags att förstärka även där.

Skottet möter däcket i 90 grader, kälen är remsad. Plastningen har släppt mellan remsningen och däcket. Har nu valt att göra skottet större så att anläggningsytan mellan skott och däck blir längre.

Sandwichlaminatet till kompletteringsskotten är uppbyggt på samma sätt som orginalet, dvs två 650 grams glasfibermattor 0/90 och -45/+45 på vardera sidan av 15 mm divinycell. Köper glasfiber från ABIC och Divinycell direkt från DIAB. Använder NMepoxy 275A, inköpt från Carbix eftersom leveranser därifrån funkar bäst. Ingen skillnad i pris mot att köpa från NM direkt.

6 mm slipad Al-plåt från Sydsvenska Verktyg. Pre-wax och sedan PVA släppmedel från Carbix!
Handuppläggning klar, vakuumbaggen på plats. Använder Biltemas åldersbeständiga byggplast till vakuumbaggen. Butyltejp från Carbix och ABIC!
Utsug. Borde haft mer breather, den lilla rullen runt slangen fylldes snabbt och epoxy sögs in i slangen.Men inte så långt, pumpen klarade sig.
Avformat och vänt
 Mha ett multiverktyg kapade jag den vackra teaklist som Mats Mollestam monterade en gång i tiden.

Teaklisten, skottet har lossat från däcket precis vid teaklistens övre ände.
Teaklisten kapad!
Mäter och markerar och mallar av.

Mallarna på plats. Skottens inre kanter är parallella, tror jag inte när jag ser den här bilden.
Såhär långt kom jag idag.
 Rekar fortfarande hur jag ska bearbeta sandwichpanelerna till rätt form. Har hittat en Dormerfräs speciellt gjord för glasfiberlaminat, heter GRP P884, gjord i hårdmetall. Har tidigare provat med snabbstålsfräsar men dom slits ner på nolltid. Härdat kolstål hade varit bättre, men det har jag inte fått tag på. Hoppas att Dormerfräsen monterad i överhandfräsen ska funka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar