lördag 7 mars 2015

piano upphöjt i två - Z31 (14)

Många detaljer behöver komma på plats när man startar ett segelbåtsprojekt. Dessutom långt borta i samarbete med ett varv som vill mycket men som också måste lyfta sig själva i håret för att erövra en ny teknik att tillverka båtar. Vakuuminjicering är standard hos många tillverkare men inte alla. Ny typ av polyester, hela upplägget av produktionen är ny, hur mycket av ett gammalt tankesätt kan man tillämpa?

Zoran på Narvalboats har många bollar i luften, en gång under våra Skypemöten har han visat en resignerad min och frågat om han inte kan bygga första båten med traditionell teknik iallafall. Vem ska köpa den undrar jag. Minimivolymen vinylester för att få bra pris och snabb leverans (tillverkas i England, transporteras till Italien där tillsatser av bl.a. accelerator görs, därefter transport till Belgrad) är 2 ton. Räcker till drygt fyra Z31:or. 
2 ton vinylester levereras till Belgrad om två till tre veckor. Då åker jag ner och vi vakuuminjicerar första skrovet i dom modifierade formarna. För att tillverka
som kommer att hamna i Viken vad det lider.

Mycket jobb för att ta fram en racingköl på ett rationellt sätt. Designen är i princip klar. Men hur tillverkar man en fenköl i 6 mm plåt med korda som är 900 mm vid skrovet och 700 mm vid bulben? Kom gärna med tips!

Det har inte kommit så långa rapporter om Z31 projektet på den här bloggen och dessutom kommer dom sällan. Men mycket arbete sker bakom kulisserna. I morse under vårt Skypemöte (som egentligen skulle varit igår kväll) var det iallafall en ganska nöjd Zoran som konstaterade att han för första gången på flera veckor skulle ägna hela helgen åt sina tre barn. "Pig flue" har grasserat i Belgrad i vinter och nu har familjen äntligen börjat återhämta sig.




2 kommentarer:

  1. är det så att profilen på kölen görs av 6mm plåt? för att uppnå skillnaden i korda och fortfarande ha koll på profilen, kanske ett alternativ skulle kunna vara att bygga den bärande konstruktionen i plåten utan hänsyn till profilen och sedan stoppa hela paketet i en form och fylla med valfri plast.. typ som j båtarna.

    SvaraRadera
  2. Precis så är tanken, dvs plåtkölen tillverkas med undermått och sen lägger vi på ett formskikt. Det gäller att hitta en bra metod att tillverka den bärande plåtkonstruktionen.

    SvaraRadera