torsdag 14 juni 2012

Ny mast till Cheetah 30

För snart tre veckor sedan tappade Mikael V's Cheetah 30 masten på Marstrand Big Boat Race (här). 5 veckor innan Bohusracet och utan mast. Vi hade haft kontakt tidigare och då diskuterat kolfibermast till Cheetah. Han ringde mig på tisdagen efter MBBR och tog upp frågan igen. Hur lång tid skulle det ta att få fram en kolmast?
La ut frågan till fem tillverkare. CST i Australien förstås, en i USA och tre i Europa. Långa snabba transporter innebär flyg och att paketlängden är begränsad (såvida det inte handlar om Groupama förstås). Men delad mast som limmas ihop på hemmaplan är inget problem. Det har jag gjort förut. Med så kort varsel hinner man inte få fram en komplett mast. Beslag får vi ta fram själva. Återanvända så mycket som möjligt från Al masten.
Nu, 2½ vecka efter att jag la ut beställningen är masten byggd. Återstår lackering, masten kommer till Uddevalla före midsommar. Peppar peppar ta i trä.
Gammal masttopp, kan återanvända Windexfästet
Ny masttopp. Häckstagsfäste och trissa till storfall. Gennakertrissa är inte borrad än.
Många leverantörer av komponenter är inblandade. Nya rod vant (nedre delen av toppvanten) kommer från John Mast (Danmark) imorgon. Nytt förstag från Hamel (Bartels). Resten av den stående riggen återanvänds. Åker till Bohuslän över midsommar och hjälper Mikael att få ihop alla grejer. Förstag och alla vantfästen ska på plats. Masten är förstärkt invändigt på alla ställen där beslag ska monteras. Intensiva diskussioner i telefon och per mail i två dar innan hela masten var specad.
Masten är handupplagd och bakad i honform, laminaten läggs huvudsakligen i längsled, vilket ger högre styvhet i förhållande till vikten än min lindade kolfibermast från CST (kan du läsa om här plus på en massa andra ställen i den här bloggen). 11,4 m mast väger 18 kg!
Cheetah 30 kommer nog till start i Bohusracet. Peppar peppar ta i trä!


2 kommentarer:

  1. Oj snabba puckar.... imponerande!
    Hur lackas en kolfibermast? Jag har själv en som är klarlackad och som behöver fixas till.
    Kan man använda "vanlig" 2-komp lack?
    ///Jocke

    SvaraRadera
  2. 2-komponent polyuretanlack har det nödvändiga UV-filter som krävs för att skydda epoxyn. Vackrast blir det om du sprutlackar

    SvaraRadera