onsdag 9 maj 2018

Nästan ingenting och Gullviverallyt

Piano ligger nu i Lomma i väntan på race den kommande helgen. Henrik mätte upp mastböjen i söndags, färdigställde fock och stor i måndags. I går, tisdag, körde jag över Piano till segelmakeriet (från K-bryggan utanför MSS klubbhus). Det nya hamntältet, supstugan, skulle få sina sista sömmar. Sen provsegling med ett alldeles nytt segelställ. Det är en mäktig känsla. Inte ett veck, allt är alldeles slätt.

Men innan vi stack ut hissade jag den nya hårdvindsfocken. Klar till förra säsongen (då det inte blev mycket seglat) och nu hissad för första gången. 2 m kortare förlik och akterliket parallellt med dom ordinarie fockarna. Knopade fast en 2 m lång dynemalina från fallhornet, för att svirveln ska vara i topp utan risk för att den börjar snurra så fallet snor kring förstaget. Det är en annan känsla att hissa dacronsegel. Det är Pianos 2ndra dacronsegel, jibtopen är ju också i dacron.

Sen på med dom nya seglen. Storsegel i Technora, samma som det förra, focken i CarbonSport. Technorafocken seglade vi sönder under Bohusracet 2016. Det var lätt att sy fast toppen, men seglet tappade formen, blev som en sked i akterliket. Jag har tidigare beskrivit mitt försök att göra nya intag för att få tillbaka den plana formen. CarbonSportduken (som många har i lite-version, dvs med påklistrad grå tafetta - tunn dacronduk - för att öka livslängden) har högre hållfasthet och töjs inte lika lätt. Ostlig varm vind, det blåste ca 8-10 m/s i byarna, det blev inte så mycket finlir. Seglet hissat i topp, mycket Cunningham. Jag blir inte riktigt klok på det här med Cunningham, ibland har det ingen betydelse, ibland ska man ta hem hur mycket som helst. Iallafall seglade vi fort och högt. Det kan man göra på helt platt vatten i ordentlig vind. Fullt drag i focken, storen drog i lattraden. Henrik provade inverkan av hemtagning i häckstaget. Han frågade mig om masten håller när den blir pilbåge. Väldigt mycket pilbåge. Jag undrar över om det är läge att flytta ner toppvanten nedanför förstagsfästet för att öka förstagsspänningen nu när vi kan böja masten som vi vill. Ska flytta bak mastfoten några cm för att öka förkrum i mastens nedre del och sen får vi testa hur hårda undervanten ska vara. Blir nog lite skruvande mellan seglingarna på lör/söndag i Lomma.
Pinfärskt mätbrev E4162
Dom nya seglen mättes förstås också in. Fockens mått är identiska med den förra. Storens breddmått i toppen lite mindre. Storseglets area minskade med 0,4 kvm, SRS är oförändrat 1,009, SRSs minskade med en tusendel till 0,993 dvs nästan ingenting. Motsvarar 3,6 sekunder per timme. På hela S2S banan (40 timmars segling) blir det ca 2½ minut. Mätbrev E4162. Tror vi behöver alla marginaler vi kan hitta för att hålla dom andra båtarna bakom. Svårast blir nog Träpianot (Roffe Erixons båt). Allan F skickade en alldeles färsk bild.
Träpianot med Masthead rigg och lika hög bom som alltid. På
ingång till Getfoten inför starten av Gullviverallyt  i morgon.
Nytt större storsegel med 50 istället för orginalets 5012. Jag skulle
vilja säga favorit i Gullviverallyt med SRS 0,86. Allan Förberg
 fotograferade.
Allan skickade en bild till, på sin egen båt Gryning med 3/4 av besättningen: Benke som styr och mina två barnbarn Alma och Ella. Nu finns all anledning att följa Gullviverallyt noga!
Allans flushdäckade skärgårdstrettia Gryning. Med plastskrov och
 trädäck. SRS 1,003, mäter lite mindre än Piano.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar