tisdag 13 februari 2018

Birdland och bilder från Hermanö Runt med Luna

40 minuter i en Indoor Walking maskin är ganska enahanda. För er som inte vet vad IW är så vill jag beskriva det som på stället marsch, med fria armar, med armar på handtag, med armar som trycker och drar utöver trampet. Gruppledarna på ett IW pass får det tom att se ut som jogging, men för min del blir det ett hopplöst malande. Utan musik i lurarna tittar jag bara på klockan, med musik blundar jag, böjer huvet lite framåt och bara kör. Först 5 minuter Nina Simone och Funkier Than a Mosquito's Tweeter. Sen kommer Birdland, med Weather Report, nästan 6 minuter.


Förstås finns flera versioner av låten på Youtube, den här versionen är en konsertuupptagning från 1978 med Jaco Pastorius på elbas i huvudrollen. Rörliga bilder och den version jag njuter av nätter då jag inte kan somna. I lurarna har jag en studioinspelning där Joe Zawinul trycker på Pianoknappen efter 3:10. Du hittar den enkelt på Spotify.

I somras seglade jag Hermanö Runt med Joakim Axelssons Mixer Luna. Det blåste mycket och svårseglat speciellt undanvind i vågorna utanför Hermanö. Båtar med rakare undervattenslinjer kunde enkelt föra spinnaker och liksom bara seglade om oss. Mina goda vänner på Gullholmen spanade, först från berget när vi seglade förbi Hätteberget och sen från ångbåtsbryggan på Gullholmsön. Här är deras bilder:
Seglar mellan Gräsholmarna och Hermanö.
Handlar mest om att hålla höjd för att slippa slå för Tvestjärten.
Luna i lovart.
Två rev i storen och genua, kanske inte helt optimalt
men det blåste mer än vi trodde och det var inte läge
att byta till fock på Käringöfjorden.
Magasinet på Tvestjärten i bakgrunden, själv sitter
jag i ruffluckan med padda och Seapilot.
Vi siktade på lilla hålet vid Strömholmen men jag lyckades inte
övertyga Joakim om att vi också skulle gå innanför Ledskär. Det var
där Piano hade sin hemmaboj innan vi sålde huset på Herm.
Farvattnen är mig bekanta.

1 kommentar:

  1. Ja det var en intressant segling där halva startfältet valde att inte segla. Vi har satsat på en genua 1 som är större än standard och en tvåa som i princip är stor som en standardetta. Sedan har vi ett glapp till en hw-jib. HW-jiben hade gett för lite drag i den grova sjön ut förbi Måseskär därav tvåan och andrarevet. På kryssen är det hanterbart i de vindar som blåste om än inte helt lättseglat. Problemet kommer när man släpper lite i grejerna och får svårare att balansera båten med vinkeln, då är det lätt att man bryts ned. Båten är lite lustig som de flesta ior båtar. På Tjörn i år gick vi som ett tåg på kryssen på Hakefjorden. Vid mellantiden vid tjörnekalv låg vi sjua totalt och hade kryssat ikapp och förbi x332or, 99or och liknande. På den halvöppna bogen på utsidan Tjörn tappade vi massa tid trots att vi seglade helt ensamma, tog alla genvägar och ryckte upp vår skärspinnare så fort möjligheten gavs. Inför upploppet på stigfjorden skiftade vi till vår runner och på den hårda plattlänsen plockade vi tillbaks en hel del tid och lyckades bli 14 på totalen så på kryss och läns går båten riktigt bra. Frustrerande faktiskt att tappa på vattenlinjeåka men så är det. På Tjörn växlade vi mellan orevat och ett rev i kombination med tvåan, samma kombination som på fjolårets Pater Noster som också var blåsigt och med en vindriktning som gav en lång kryss-länsbana i det närmaste. Där hade vi snabbast beräknad tid men då det är jaktstart blev vi trea.
    Jag funderar mycket på hur farten på halvöppna bogar i hård vind ska ökas. Vi kör oftast med en stor besättning för att segla plant, på Hermanö fick vi diverse avhopp och var rejält underbemannade viktmässigt. Vi har en reachspinne och är noga med att flytta ut genuans skotpunkt när vi slirar den. Kruxet är att vi alltid släpar med halva havet bakom båten på hårda halvöppna. På hård läns är det lugnt och på kryssen likaså om det är platt vatten som det var på stigfjorden på Tjörn. Med akterlig grov sjö är det en brottningsmatch med rorkult. I lätta vindar tågar vi på bra även på det lite öppna. Anders föreslår ombyggnation av häcken, jag är sugen på det men lite motarbetad av min bättre hälft.

    SvaraRadera