tisdag 27 februari 2018

Mångfacetterat

Kylan har bitit sig fast, vi får vänta två veckor innan temperaturen lindras. Till mitten av mars. Min förhoppning var att Piano skulle komma i sjön tidigt i April. Fortfarande väntar jag på grejer, uppgraderat roder och mantågsstöttor med påsvetsade snedstag. En del prylar har kommit.
Papprör från Exel i Finland, paket från Happyyachting och
4 st offeranoder till Saildrivedrevet
Pappröret från Exel innehåller förstås kompositrör, paket från
Happyyachting innehåller 4 st  M12 öglebultar från Wichard
och två riggbultar från Harken.
 Beslöt mig för att byta röstjärnen. Rostfritt har den tråkiga egenskapen att inte ha en tydlig utmattningsgräns. Öglebultarna har brottlast 3,5 ton, maxlasten i toppvanten är ungefär halva det värdet och risken finns att en spricka har börjat i nån liten defekt. Efter 6 år och uppskattningsvis 100 seglingstimmar i hårt väder och mötandefrekvens en våg var 5te sekund utsätts varje sida för 36 tusen belastningar. Tillräckligt många för att jag ska dra öronen åt mig. Så nu byter jag. Kanske jag hittar något lab som kan undersöka om det verkligen var någon fara å färde med dom gamla.

Riggbulten i förstagsfästet har efter 6 år blivit ordentligt facetterad.


Diameter 11 mm och längd 25 mm. Plus det extra kravet att hålet för sprinten ska vara stort och ha en ordentlig fasning så att jag får in sprinten i blindo. Vid monteringen fumlar jag med händerna nere i ett för trångt hål för att pilla in sprinten och dra isär skänklarna lite lagom.  Facetteringen beror på att förstaget sitter i ett beslag med stor radie vilket innebär att det blir ett koncentrerat tryck enbart på sprintens ovansida. Kontaktkraften hade blivit bättre fördelad om sprinten suttit i ett hål med bara lite större diameter än 11 mm. Två nya sprintar från Harken räcker 12 år till.

Offeranoderna räcker inte 12 år till, dom offrar sig snabbt. Inte mycket kvar efter en säsong. Beror mycket på att Piano har kopparbottenfärg.
Offeranoden efter 2 månader i förra årets ganska kalla vatten.
Vissa år har jag bytt anoden också mitt i säsongen.
 Exelrören ska jag trä runt mantågen för att undvika att focken fastnar när jag slår. Happyyachting har tagit fram en lösning till Pro4You baserad på kolrör hela vägen mellan mantågsstöttorna. Jag ska undersöka om samma system kan fungera med kortare rör. Skaffade en meter långa lindade glasfiberrör, ett framför och ett bakom mantågsstöttan på fördäck. Glasfiberrören är betydligt billigare än kolrör och bara marginell tyngre. Fick ett pris på 5 tusen på kolrörsvarianten med rör hela vägen mellan mantågsstöttorna från Happyyachting, faktiskt ett mycket billigare pris jämför med att köpa lika långa kolrör från Exel och till det ta fram ändbeslag. Carbix har enbart poltruderade (ensriktade fibrer i rörets riktning) glasfiberrör, dom lindade är bättre eftersom belastningen från skothornet vill trycka ihop röret.

tisdag 20 februari 2018

Det tar tid

Ibland tar jag en tur till Mörarp, till Glanex för att kolla hur det går med Piano. Var där igår, båten har stått inne i ca 15 grader över helgen, 11,4 grader i den stängda ruffen och 51% relativ fuktighet med avfuktaren gående. Hempel Light Primer verkar svårsprutad. Blir inte helt jämt trots att färgen är spädd, härdar långsamt vilket innebär att slippapper beckar igen när mistor från senaste sprutlagret ska justeras. Färgen ska späs högst 10% för att epoxyn ska härda ordentligt. Det blir lite moment 22 när båten måste ut mellan varven för att andra jobb ska in. 15 grader i lokalen är lite för låg temp för att härdningen ska ta ordentlig fart. Och när Piano kommer ut i nollgradigt väder stannar väl härdningen nästan helt. Och om en vecka väntar vi ordentlig kyla i Skåne, neråt 10 minusgrader.


Ordentligt vinterväder alltså. Under den senaste veckan har jag noga följt SMHI's och YR's långtidsprognoser. Och upptäckt att vädret om ca 7 dagar växlar väldigt. Med bara någon timmes skillnad i prognosen anger båda två att temperaturen är ändrad från typ nollgradigt till minus 7-8 grader. Fram och tillbaka. Jag kontaktade SMHI och frågade vad detta berodde på. Det är vädret i USA som är boven i dramat. Där är extremt kall i norra delen och varmt i södra. I gränsen mellan kallt och varmt bildas lågtryck som är mycket svåra att förutse och att ge prognos för vad som händer med dom. Når dom till Skandinavien eller inte? Just nu verkar deras räckvidd vara liten och högtryck och kyla från Ryssland tar över. När det egentligen skulle bli vår!

SRSdebatten på BLUR har tagit fart igen, men också där har trycket inte blivit vad det brukar vara. Mitt intryck är att SRS kommer att fungera lika bra i år som tidigare. Enstaka båtar får mindre justeringar av sina mättal. För Pianos del handlar det väl om en liten höjning eftersom vi har 5 st för/flygande segel ombord, dvs det antal som tidigare varit "fritt", i år får vi en marginell höjning för segel 4 och 5. Kan kanske handla om 10 - 15 minuter runt hela S2S banan. Kan tyckas lite men det är den marginalen vi hade till träpianot (Roffe Erixons träbåt som också heter Piano) 2016. Det bjuder mig väldigt mycket emot att lägga segel i land för att hålla ner mättalet. Segelgarderoben är framtagen för fungera när båten seglas på två.


Inte heller VOR har nåt tryck just nu. Dom skvalpar fram i lätta vindar förbi Salomonöarna. Försprång på 100 NM blir snabbt lika mycket efter beroende på om dom hittar områden där pustarna är lite starkare eller inte. Jag följer båtarna på trackern med inlagda vindar och tittar på vindprognoser ett eller flera dygn framåt men jag tycker det stämmer dåligt. I resultatöversikten där TWS och SOG presenteras stämmer inte informationen med det jag ser i kartbilderna. Beror säkert på att dom vindprognosmodeller som används är för grovmaskiga. Eller spökar också här dom nyckfulla lågtrycken över USA? Hade gärna varit navigatör på nån VOR båt, fast det är väl lite sent påtänkt?

onsdag 14 februari 2018

Joakims reflexioner över hårdvindssegling med Luna

 Joakim (skeppare på Mixern Luna) postade detta som en kommentar till förra inlägget. Jag lägger ut det som separat inlägg istället:

"Ja det var en intressant segling där halva startfältet valde att inte segla. Vi har satsat på en genua 1 som är större än standard och en tvåa som i princip är stor som en standardetta. Sedan har vi ett glapp till en hw-jib. HW-jiben hade gett för lite drag i den grova sjön ut förbi Måseskär därav tvåan och andrarevet. På kryssen är det hanterbart i de vindar som blåste om än inte helt lättseglat. Problemet kommer när man släpper lite i grejerna och får svårare att balansera båten med vinkeln, då är det lätt att man bryts ned. Båten är lite lustig som de flesta ior båtar. På Tjörn i år gick vi som ett tåg på kryssen på Hakefjorden. Vid mellantiden vid tjörnekalv låg vi sjua totalt och hade kryssat ikapp och förbi x332or, 99or och liknande. På den halvöppna bogen på utsidan Tjörn tappade vi massa tid trots att vi seglade helt ensamma, tog alla genvägar och ryckte upp vår skärspinnare så fort möjligheten gavs. Inför upploppet på stigfjorden skiftade vi till vår runner och på den hårda plattlänsen plockade vi tillbaks en hel del tid och lyckades bli 14 på totalen så på kryss och läns går båten riktigt bra. Frustrerande faktiskt att tappa på vattenlinjeåka men så är det. På Tjörn växlade vi mellan orevat och ett rev i kombination med tvåan, samma kombination som på fjolårets Pater Noster som också var blåsigt och med en vindriktning som gav en lång kryss-länsbana i det närmaste. Där hade vi snabbast beräknad tid men då det är jaktstart blev vi trea.



Jag funderar mycket på hur farten på halvöppna bogar i hård vind ska ökas. Vi kör oftast med en stor besättning för att segla plant, på Hermanö fick vi diverse avhopp och var rejält underbemannade viktmässigt. Vi har en reachspinne och är noga med att flytta ut genuans skotpunkt när vi slirar den. Kruxet är att vi alltid släpar med halva havet bakom båten på hårda halvöppna. På hård läns är det lugnt och på kryssen likaså om det är platt vatten som det var på stigfjorden på Tjörn. Med akterlig grov sjö är det en brottningsmatch med rorkult. I lätta vindar tågar vi på bra även på det lite öppna. Anders föreslår ombyggnation av häcken, jag är sugen på det men lite motarbetad av min bättre hälft. "

Min egen kommentar: 
Inte alls längre säker på att en ombyggnad av häcken skulle ge så mycket. Jag kom med förslaget när motorn var urplockad och det var gott om plats invändigt för ombyggnad. Isåfall skära bort det konkava området och laminera nytt. Inte fylla ut med divinycell som jag gjort på min egen båt. 

Nu tycker jag att Lena (Joakims bättre hälft) har rätt!

tisdag 13 februari 2018

Birdland och bilder från Hermanö Runt med Luna

40 minuter i en Indoor Walking maskin är ganska enahanda. För er som inte vet vad IW är så vill jag beskriva det som på stället marsch, med fria armar, med armar på handtag, med armar som trycker och drar utöver trampet. Gruppledarna på ett IW pass får det tom att se ut som jogging, men för min del blir det ett hopplöst malande. Utan musik i lurarna tittar jag bara på klockan, med musik blundar jag, böjer huvet lite framåt och bara kör. Först 5 minuter Nina Simone och Funkier Than a Mosquito's Tweeter. Sen kommer Birdland, med Weather Report, nästan 6 minuter.


Förstås finns flera versioner av låten på Youtube, den här versionen är en konsertuupptagning från 1978 med Jaco Pastorius på elbas i huvudrollen. Rörliga bilder och den version jag njuter av nätter då jag inte kan somna. I lurarna har jag en studioinspelning där Joe Zawinul trycker på Pianoknappen efter 3:10. Du hittar den enkelt på Spotify.

I somras seglade jag Hermanö Runt med Joakim Axelssons Mixer Luna. Det blåste mycket och svårseglat speciellt undanvind i vågorna utanför Hermanö. Båtar med rakare undervattenslinjer kunde enkelt föra spinnaker och liksom bara seglade om oss. Mina goda vänner på Gullholmen spanade, först från berget när vi seglade förbi Hätteberget och sen från ångbåtsbryggan på Gullholmsön. Här är deras bilder:
Seglar mellan Gräsholmarna och Hermanö.
Handlar mest om att hålla höjd för att slippa slå för Tvestjärten.
Luna i lovart.
Två rev i storen och genua, kanske inte helt optimalt
men det blåste mer än vi trodde och det var inte läge
att byta till fock på Käringöfjorden.
Magasinet på Tvestjärten i bakgrunden, själv sitter
jag i ruffluckan med padda och Seapilot.
Vi siktade på lilla hålet vid Strömholmen men jag lyckades inte
övertyga Joakim om att vi också skulle gå innanför Ledskär. Det var
där Piano hade sin hemmaboj innan vi sålde huset på Herm.
Farvattnen är mig bekanta.

söndag 11 februari 2018

Självlysande

En Figaro 2 fladdrade förbi i FB flödet. Folierad istället för sprutlackerad.
Foliering pågår
Med bortskuren rak nederkant blev det iallafall nästan snyggt. Den fluorescerande gula färgen i kölens framkant är Nautix A9T.speed (här). För några år sen målade jag köl och roder med samma typ av färg, då i orange kulör. Säkert supersnabb färg - om man håller den ren. Men det var mer slem än på resten av botten som var målad med grå A4T.speed (här).
Kölens framkant syns bättre i förra bilden!
I reklamen för A9T.speed anges fördelarna med fluorescerande färg: Lättare att hitta kapsejsade båtar och man kan enkelt kolla om nåt har fastnat på kölen.

"Nautix A9T.SpeedTM is fluorescent hard matrix antifouling especially recommended for keel and rudder of regatta-boats. 
This fluorescent paint is very helpful for coastguard to localize capsized boats. Some yacht class rules impose it to competitors. It helps for keel and rudder inspection during races (plastic bags, ropes, nets…). 
Formulation is optimized to resist to friction wear due to fishing ropes, cavitation ..."

Nåt hemligt bra måste det vara med färgen eftersom - såvitt jag vet - nästan alla framstående franska havskappseglare använder den. En gång har Piano fastnat i en fiskelina, tog mig 20 minuter att ta mig loss och det blev ett jack i kölens framkant nere vid bulben. Tror inte det hade hjälpt med den här färgen. Får se om jag provar den nästa år (igen).

fredag 9 februari 2018

SRS 2018

SRS tabellen släpptes idag. Förstås bläddrar jag ner till Hansson 31 och jämför med tabellen från förra året. Gulp! Mättalet höjt från 1,003 till 1,006! Shorthandedmättalet höjt lika mycket. 0,3% innebär 1 min 48 sek på 10 timmars segling, typ Oxelösund - Visby på Seapilot 2Star. 330 m, motsvarar 2 grader motvrid på ett kryssben som är 1 NM. Eller 12 min segling när vi inte orkar ett segelskifte som höjer farten en knop.

Spanar på X99 och X332, det är dom båtar jag hela tiden mäter Piano mot under kappsegling. Båda höjda precis lika mycket: + 0,003, både fullhand och shorthandmätbrev. PUH, den kampen fortsätter på samma villkor. Kanske, jag vet ju förstås inte vad som händer med Pianos och mina konkurrenters verifierade mättal. Pianos mättal kommer sent, Henrik Edman syr färdigt både fock och stor i maj, handläggningstiden på seglarförbundet är 10 dagar så det blir lite tight innan S2S.

Dominant 95 då? Samma ändring - plus 0,003. Verkar vara en trend!

Enda skillnaden jag kan hitta vid en jämförelse mellan tabelldata för 2017 och 2018 är att bord inte längre är obligatoriskt, det gäller alla mätbreven ovan..

torsdag 8 februari 2018

Ett fruset Piano

Fick ett SMS från Roger på Glanex:

"Båten är utkörd, står på bakgården och är ansluten till el. Räknar med att kunna ta in den igen i början av nästa vecka.
Roger"

Andra jobb kom emellan, hann du spruta nånting frågade jag.

"Botten har fått ett första lager i måndags. "

På vänt i Mörarp

tisdag 6 februari 2018

Läckert med sprutmålade båtar

En bild på sprutlackerad båt fladdrade förbi på FB. Öppnade länken och hittade ett galleri med blänkande franska båtar. Först i raden en mini Mach 650:





Videon visar hur sprutmålningen gjordes. Märkligt nog sprutad i flera moment, ingen foliering här.


Några fler vackra bilder, först Figaro 2 - två olika:


Sannolikt folierad?
Här på samma bild


Till sist en riktig mini 650 trubbnos:


måndag 5 februari 2018

RSC 2018

Nu är Piano anmäld till tre race 2018. S2S, Kolfiberrodret och RSC, Robline Solo Challenge från Sandhamn den 18de augusti. 40 NM, mest på havet om det inte är för blåsigt då det blir (som 2017) skärgårdsbana. Kollade anmälningslistan, ser mycket mycket fram emot att träffa alla seglare som ännu bara är namn från no-crew på FB. Blev kort sagt övermodig efter hälsokollen i morse. Blir en lång och fin (?) sommar på ostkusten.

Av och till tar jag hem kolfiberspinnakerbommar från Ceilidh i Holland, tog hem 5 i höstas. 4 sålda, en återstår. Har en 70 mm kvar, 4 m lång, med ändbeslag Forespar Ultra är största möjliga SPL = 4,20 m. Kostar 8 600 kr med moms. Levereras polyuretanlackad 2X med monterade beslag.

Jag kan fortfarande ta hem fler satser innan sommaren,  max SPL = 3,84 m.

Kontakta mig via kommentarsfältet om du är intresserad.

lördag 3 februari 2018

Funkier Than a Mosquito's Tweeter

Så har (äntligen?) kylan kommit till min del av Skåne, vattenhinken i hönsgården fryser, Anna och Gudrun (hönsen alltså) kan inte längre krafsa i jorden. Piano står inne hos Glanex, slipning pågår.
Roger känner på gelcoat, grått är epoxy med ljusare epoxy över.
Mikael med Festomaskin och 180 papper från Mirka.
Några små fläckar Nautix grå bottenfärg kvar att slipa bort.
Roger åkte och hämtade Hempel Light Primer, en epoxygrundfärg med lösningsmedel så god som nån. Sprutar 3 lager nästa vecka, sen åker Piano ut i kylan ett tag då andra jobb måste emellan. Deadline är sista mars, så jag känner mig lugn.

Rubriken på det här inlägget är titeln på inledningslåten i min nya låtlista på F&S, med Nina Simone.


Inga rörliga bilder, men ruskigt sväng. Avslutningslåten (efter 38 minuter) i låtlistan är Hallelujah med Leonard Cohen. Funkar riktigt bra när jag trampar IW maskin i dubbelt tempo.

Nerräkningen bara tuggar på. 105 dagar kvar!