måndag 16 maj 2016

En Vega på besök

Igår eftermiddag kom en Vega in till Vikens hamn. En gäst som började leta efter en bra grön plats. Vid hamninloppet är det skvalpigt och blåsigt, jag vinkade in dom där det gick att ligga långsides, Båten hette Marie, hade röd flagga med en liten Union Jack i övre inre hörnet. Registrerad i Glasgow.


Vega är ingen kryssmaskin, dom hade gått för motor i motvinden och motströmmen från Ven. Ombord fanns tre personer, Patrik Lindr från Prag med en kompis plus Patriks pappa. Båten är döpt efter Patriks mamma. Enklast att registrera i Scotland, snudd på omöjligt att registrera en båt i Tjeckien och båten måste vara registrerad för den tur dom ska göra. Har seglat från Polen och Patrik ska vara ute i sex månader (tills pengarna tar slut). Runt Europa, egentligen inte hela vägen. Lite stopp är planerade efter resan, nästa är Fredrikshavn den 4de juni. Han räknar med att komma till Italien i oktober, därifrån ska båten åka trailer hem till Prag. Det är ju teoretiskt möjligt att ta sig på vattnet hela vägen dit via Svarta Havet och Donau. Men jag misstänker att Donaudelen inte är en höjdare med en Vega,

Patrik köpte båten i Lysekil förra året och seglade ner den till ett varv utanför Swinouscie i Polen. Båten är förstås sliten men ser ut att vara väl omhändertagen. Luckorna är nytillverkade i furuplywood. En stor solpanel är monterad på luckgaraget.


Dagens stora projekt var att byta olja i motorn och att spänna remmen till startmotorn.


Patrik och pappa Lindr
När jag lämnade hamnen på måndagskvällen höll dom på att märka ankarlinan. Två stora Fortressankare finns ombord och dom lodmärkte linan med spritpenna för att ha koll på djupet när dom ankrar. Det är dyrt att ligga i marinor och dom räknade med många ankarnätter på redderna nere i Europa.

Ingen landanslutning för el kopplad, ingen värmare ombord. I morgon vrider vinden mot väst och minskar. Marie seglar mot Bohuslän och Piano seglar mot Limhamn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar