tisdag 3 maj 2016

Albin 57 till salu

Väldigt sällan har den här bloggen en kommersiell prägel. Men idag har den det. Min bror Gustaf B säljer sin Albin 57 Anemone. För er som undrar så är Anemone latin och samlingsnamn för sippor. Såhär i vit- och blåsippstid känns namnet nära. Båten ligger i Dragsvik norr om Nyköping, det har varit hemmahamn sen tidigt 80-tal.
Utanför Dragsvik i Aug 2007.
Albin 57 är en liten båt, men faktiskt har en av dom seglat över Atlanten till Barbados i västindien (här) och (här). Men framförallt är det en skärgårdsbåt. Med fällköl och uppfällbart roder är det en perfekt båt för riktigt grunda vatten.

1981 seglade Gustaf och jag Arkö Runt med Anemone och kom tvåa i minsta klassen, 1½ minut efter den segrande Aphrodite 22:an, den som hade starbåtsmast. Gustaf hade fått en spinnaker från Rebellsegel som födelsedagspresent tidigare på året och det blev ett vasst vapen. Efter den seglingen har Anemone blivit ännu snabbare, den stubbigt grova kölen har fått en fin form och rodret är nytt. Det var självklart att kölen skulle få en vass bakkant och rodret blev NACA0012 profil. Gustafs beskrivning av köl och roder plus andra förbättringar (här).

Masten är levererad av Skarven, det är deras minsta profil 206, som faktiskt säljs fortfarande (här).

Gustaf köpte också en IF på prov några år senare (vem vill väl inte uppgradera sina materiella ting?) men Albin 57:an passade honom och GunnBritt bättre. Så det blev IF som fick stryka på foten.
2 vuxna och 2 barn ombord under en-två veckor är helt OK!
Nu är alltså Anemone till salu, Blocketannonsen hittar du (här).

Läs om en ensamsegling från Nyköping till Baggensfjärden (här).Det är en riktigt god skärgårdsbåt i det mindre formatet.

Om man känner för det kan man ju också så småningom bygga om skrovet:
Döpt till Hybris, hittade fotot på nätet.

1 kommentar:

  1. Min bror sålde sin Albin 57:a ganska omgående till Rammsjöstrand på Bjärehalvön. Köparens viktigaste skäl att köpa var det ringa djupgåendet, hamnen har begränsat tillåtet djupgående. Det har nog blivit fina turer till Hallands Väderö den gångna sommaren

    SvaraRadera