En väldigt hektisk period med att färdigställa
Piano närmar sig sitt slut. Den tar slut på tisdag fm då jag seglar mot Limhamn för mätning av båten onsdag fm. Efter ombyggnaden måste båten vägas och två nya segel har tillkommit. Formellt har
Piano blivit en genuabåt, åtminstone 135%. Orginalfocken är 108%, nu har vi skaffat en jibtop. På 70-talet kallade vi seglet för reacher, det är ett segel för att klara halvvindar, egentligen 80 - 110 grader TWA, i hårdare vindar ner till kanske 130 grader. Kanske tom går att kryssa med i superlätt vind? Halvvinden är
Pianos svaga bog, speciellt i lättvind som tex under senaste Bohusracet från Hätteberget upp till Fjällbacka. Genuabåtarna - X99 och X332 - gled helt enkelt ifrån oss. Vi var i valet och kvalet mellan jibtop (som hissas i förstagsrännan) och code zero. Valde jibtop för att det har ett bredare register. Tror vi.
Premiärseglade med Bosse B igår. Nordlig vind, sydgående ström ca 2 knop, skulle blåsa 6/7/8 m/s, i medströmmen blev det mindre vind kvar. Kollade fart så gott det gick. Blev mest önsketänkande, krävs båtar runtomkring för att det ska bli tydligt.
Seglade först en timme jibtop fram och tillbaka mellan Sverige och Danmark. Ett lätt segel i dacron, kan vikas hur som helst. Vi hade hissat seglet i svirveln till rullfocken, tog lång tid att byta till fock så innen vi kom iväg på kryssen hem var vi halvvägs till Helsingborg. Vind och ström rakt emot, nu kunde vi iallafall bedöma fart, men knappast kryssvinklar. Ringrostiga var vi båda två, började lite lugnt med ca 6 knops kryssfart, testade fram och tillbaka med krängningar och storseglets skotning. SB halsar gick inledningsvis ganska bra, kom snart upp i 6,3 - 6,4 knop. BB halsar knappt 6 knop (loggivaren sitter helt centrerad). Små ändringar av vagnen som minskar krängningen något gav succesivt allt högre fart. Kom så småningom upp i 6,7 - 6,8 knop, men egentligen säger inte det så mycket eftersom vi inte vet hur högt vi seglade. I början av kryssen gick vi jämt med en dansk BB10, men efter ett tag ryckte vi ifrån ordentligt, både höjd och fart. Säger inte heller så mycket eftersom vi inte vet hur bra just den båten seglar. Risken med att fartträna på egen hand är tendensen att segla lite lågt just för att få upp farten.
Förskeppet då? Såhär såg det ut:
Förstävens bredd i vattenlinjen är ökad från ca 20 till 50 mm. Fint med en bogvåg som lyfter lite precis vid förstäven!
Nu är vågbildningen fram mer utsmetad, tidigare bildades vågen precis där konkaviteten övergick i konvex form ca en meter från förstäven.
Tom Wallasvärmaren är på plats, placerad i förpiken så nu blir hela båten varm när vi eldar på. Utom stickkojerna.-