måndag 21 december 2015

Limma Divinycell (2)

På den här bloggen är nog inga ämnen för stora att ta upp. Men framförallt inte för små. Tex små praktiska tips som att limma ihop divinycellskivor. I förra inlägget handlade det om att limma fast den första divinycellskivan på bordläggningen. Vi använde epoxylim för detta, lätt att hantera, lång öppettid för limmet innebär att stressen att få på vakuumbaggen uteblir.

I en kommentar till förra inlägget föreslår Pelle Lindell att vi istället ska använda polyuretanlim, PU - också kallat "pyslim" eller "pöslim" (det finns lite dialektala varianter). Härdat epoxylim är mycket hårdare än divinycell och då blir det svårt att handbearbeta fram en väl turad yta. SSPA Maritime Consulting AB (hette tidigare Statens Skeppsprovningsanstalt) bygger släpmodeller till vattenrännan mha divinycell så han borde veta. Men fungerar PU lim för vakuumsugning? Det pyser ju ordentligt runt kanterna - vakuum kanske kollapsar hela pysmekanismen? Frågade Pelle om detta och fick ett diplomatiskt svar: "Bra fråga, prova!".

Så i morse provade vi, skar till två bitar divinycell, ett tunt lager lim på ena ytan och vattendimma mha en blomspruta på andra ytan. Ganska blött. Fixade till en lagom vakuumbag och startade pumpen. Vi använde specialplastfolie för vakuumbagging, det fanns en bit över från den första limningen. Skillnaden mellan att använda den plasten och diffusionsplasten som vi använde på SB sidan är framförallt vidhäftningen. Diffusionsplast biter betydligt hårdare, det gäller att placera den rätt i första försöket.

Dragan envisas med att ha verkstadsporten öppen, så lite tillskottsvärme behövdes för att få rimlig härdtid. Värmefläkt närmast. Vakuumbaggen med sugslang och breatherrulle runt mynningen i mitten i bildens överkant.
Fasade kanter, plastfolien punkteras lätt i skarpa divinycellhörnor.
Inga tecken på att pysfunktionen har kollapsat. Lim flyter ut  mellan 5 till 10 mm från fogen mellan vakuumfilmen och divinycellytan.
Mekanisk provning (tumnagel) visar att limfogen är mjuk.
Slutsats: Vakuumlimning av divinycell mha PU lim fungerar utmärkt. Tack Pelle för tipset!

14 kommentarer:

  1. Nästa fråga. Hur är vidhäftningen mellan epoxi och PU? Blir väl en del stora ytor med PU när du slipar fram formen.
    Bosse F

    SvaraRadera
  2. Hade du inte frågat hade jag spontant tänkt att det är väl inget problem! Men en enkel sökning ger en annan bild: polyuretan fäster mot epoxy (eftersom PU har lägre ytspänning). Ingenstans hittar jag hur epoxy fäster mot polyuretan. Risken finns alltså att epoxy fäster dåligt mot PU pga högre ytspänning (även om skillnaden är liten). Jag kan hantera gm att inte lägga på lim ända ut till kanterna. Plus att slipa med riktigt grovt slippapper innan glas/epoxylamineringen. Ska fortsätta mina spaningar. Kanske tom någon som läser detta kan ge mig råd!

    SvaraRadera
  3. Om jag förstått rätt så vill du ha raka linjer. Jag skulle då ha använt en överhandsfräs som styrts med två rör som svetsats ihop med. Rören ska då vara så långa att de turar med fören och skrovet. En håller i rören vid fören och en vid skrovet medans en kör överhandsfräsen fram och tillbaka. Då för du en plan yta.
    När jag slipar så brukar jag ha bra tryck och grova papper, det blir varmt. Därför har jag svårt att hantera Biltemas epoxi spackel, det mjuknar. Kolla hur PU beter sig när man slipar på det, det är segt och mjuknar lätt, sätter sig i papperet.
    Kör du med överhandsfräs är det inget problem om du har 206. Dessutom odiskutabel vidhäftning.
    Bosse F

    SvaraRadera
  4. Jag har aldrig haft något problem med att få epoxi att fästa på rester av slipat, uthärdat, PU-lim men jag har iofs inte gjort några systematiska tester.

    SvaraRadera
  5. @Bosse:Egentligen vill jag ha svagt konvexa linjer. Och hade tänkt köra med elhyvel för hand och väldigt ofta mäta, har provat tidigare när jag gjort roder. Men iden med att styra verktygen med nån form av lister är kanske inte så dum. När jag börjar så märker jag snabbt om metoden fungerar eller inte.
    Tack Pelle, nu nu behöver jag inte spana i den frågan nåt mer.

    SvaraRadera
  6. Vilket projekt!Har du några erfarenheter av följande kombinationer: Polyesterspackel på epoxygrund och sikaflex 291i på epoxygrund?

    SvaraRadera
  7. Polyesterspackel på epoxigrund skulle jag inte våga mig på. Polyesterspackel på grovslipad NM lättspackel 206 går bra, har bara provat på däcket, inte på fribord eller botten. Sikaflex 291 biter på epoxygrund.

    SvaraRadera
  8. Tack! Jag ska börja så smått på att optimera min köl och den är behandlad med epoxigrund och primocon sen tidigare. Jag får partier där epoxygrunden framträder, därför frågan. Att spackla med epoxi blir inte ekonomiskt försvarbart och dessutom mycket besvärligare. Hur är det med polyesterspackel direkt på bly(även en del by syns)? Vet att bly kan vara besvärligt. Det går ju att slipa in epoxi men då har man ju problemet med spacklet.

    SvaraRadera
  9. Nån typ av epoxy plus våtslipning med riktigt grovt papper (för att bryta igenom oxidskiktet) är en säker metod att få vidhäftning till bly. Nu vill du inte använda något epoxysystem. Jag har läst Internationals information om Primocon, en enkomponent grundfärg som kan användas på bly. Har ingen egen erfarenhet underbehandling för att erhålla vidhäftning mot polyesterspackel och bollar frågan vidare till alla bloggläsare.

    SvaraRadera
  10. Jag vet att det finns många Express och 606-kölar där folk lagt polyesterspackel på uthärdad och slipad lightprimer och det verkar funka men polyesterspackel under vattnet är ju alltid en risk.....

    SvaraRadera
  11. Fick precis bekräftat från International att det skulle gå att köra med polyesterspackel på tex. deras Interprotect med en grov slipning. Det man skulle akta sig för var att använda polyesterspackel på lösningsmedelsfria epoxiprodukter. Men dom nämnde precis som du Pelle att polyester inte är att rekomendera under vattenlinjen. Jag har fortfarande inte fått någon dålig erfarenhet av detta men jag brukar vara noggrann med epoxigrunden efteråt. Problemet blir kanske om man på något sätt skadar epoxi skikten som ligger utanpå spacklet?

    SvaraRadera
  12. Kontaktade även Biltema och samma gällde för deras epoxigrund och standard spackel.

    SvaraRadera
  13. Anders vilket jobb du startat spännande med bulligare för!
    Har nu en Contrast33( som jag ägt tidigare) som jag uppdaterar
    funderar på en ny spinnbom som är lättare.
    Har du idéer på detta ?

    Mvh Tommy

    SvaraRadera
  14. Lättare spinnakerbom? Maxlängden för 60 mm bom från Ceilidh är 3,736 m, verkar som det vore rätt. Bläddra ner i den här bloggen så hittar du inlägget om spinn bom :)

    SvaraRadera