lördag 19 december 2015

Limma Divinycell

Bara man har rätt grejer, så blir limningen enkel. Limmar H80 divinycell mot skrovsidorna fram med epoxyspackel NM Spackel 206 Lätt. 

Det handlar alltså om att fylla igen konkaviteten i förskeppet på Piano. Planen är att limma på 15 mm divinycell i flera skikt, där bitarna blir mindre och mindre. Första bitarna är ca 1 kvm på vardera sidan. Limmade lister på skrovet mha värmelim. Därefter var det bara att rita ut områden för 0, 15 och 30 mm avstånd från listerna.. Mallade av med transparent byggplast och skar ut dom första divinycellbitarna.

Trycker fast divinycellen mha vakuum, till det behövs butylband, breather och plast till vakuumbaggen. Butylband används som tätning mellan vakuumbaggen och skrovet, breather är som en tjock filt. Jag klipper ut lite bitar som placeras som en brygga från vakuumslangens mynning till divinycellkanten för att vara säker på att all luft kan sugas ut. Annars finns risk att vakuumbaggen tätar runt slangen och luftflödet ut stannar. Köpte material från ABIC.se i samband med en beställning av glasfiber och vakuuminjiceringsmaterial till Z31.

Första biten på plats. Den vågiga överkanten avslöjar att skrovets utsida inte turar perfekt. Den mörka linjen ovanför är butylband som får sitta kvar till limning av lager två.
Vi provade först att skära nästan igenom divinycellen med flera snitt ganska tätt för att klara krökningen längre ner, men då sprack skivan. Kapade rakt ungefär i nivå med vattenlinjen, se bilden. Därnedanför fortsätter vi senare med divinycell som är maskinuppskuren från båda håll. Vi har använt ca 1 kg färdigblandat spackel till  vardera sidan.

Till BB-sidan använde vi tunn prasslig vakuumbag (plastfilm). Faktiskt ganska svårt att hantera när man balanserar på stege. På SB sidan använde vi istället diffusionsplast (som man använder under gipsskivor för att göra väggen diffusionstät). Tjockare, tyngre och lättare att styra.
Vakuumbag på SB sidan. Divinycellen är skarvad och hålls ihop med silvertejp. Den smala spalten mellan skivorna fylldes ut med spackel som trängde upp underifrån. Utsugsslangen syns ner t.h. med  breather runt mynningen och ner över skivans kant.
Det är ca 14 grader varmt i lokalen, efter 6 timmar är spacklet nästan hårt och pumpen kan stängas av.
BB-sidan underifrån. Spanar du noga så ser du två bita 15 mm divinycell som visar mur mycket som ska byggas på.
En skiva på plats på båda sidorna

 Hämtar dom rutskurna skivorna på tisdag. Då kan vi fortsätta. Det finns mycket annat kul att pyssla med tills dess.

3 kommentarer:

 1. Hur "djup" konkavitet uppskattar du att man skulle kunna fylla ut med denna metod?
  Mvh Joakim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bosse F byggde på fören till sin RJ85 mycket mer än jag kommer att bygga på Piano. Fördelen med metoden att bygga på utvändigt är att strukturen (hållfastheten) är intakt. Bosse mätte upp formen på undervattensdelen och fräste biten som skulle limmas på. Både limfogen mot skrovet och den nya ytterformen fräste han fram. Det finns bilder på detta på min blogg: http://piano-swe27.blogspot.se/2013/03/hos-bosse-fransson-i-vetlanda.html
   Påbyggnaden över vattnet var ihålig. Precis som Bosse kommer jag att lägga på glasfiber/epoxi som lamineras ut på bordläggningen. Det svåra jobbet blir att fräsa fram den nya formen som jag ska göra mha elhyvel för hand. Det slapp Bosse eftersom han fräste undervattensdelen. Övervattensdelen byggdes av plana divinycellskivor med "spant" också i divinycell. Dragan spacklar!

   Radera
 2. Epoxispackel är inte idealiskt som lim mellan divinycellskivorna eftersom det blir mycket hårdare än divinycellen vilket gör det nästan omöjligt att åstadkomma en bra turad yta för hand. Polyuretanlim (jäslim) är ett bättre alternativ som blir mer likt i hårdhet.

  SvaraRadera