Det handlar alltså om att fylla igen konkaviteten i förskeppet på Piano. Planen är att limma på 15 mm divinycell i flera skikt, där bitarna blir mindre och mindre. Första bitarna är ca 1 kvm på vardera sidan. Limmade lister på skrovet mha värmelim. Därefter var det bara att rita ut områden för 0, 15 och 30 mm avstånd från listerna.. Mallade av med transparent byggplast och skar ut dom första divinycellbitarna.
Trycker fast divinycellen mha vakuum, till det behövs butylband, breather och plast till vakuumbaggen. Butylband används som tätning mellan vakuumbaggen och skrovet, breather är som en tjock filt. Jag klipper ut lite bitar som placeras som en brygga från vakuumslangens mynning till divinycellkanten för att vara säker på att all luft kan sugas ut. Annars finns risk att vakuumbaggen tätar runt slangen och luftflödet ut stannar. Köpte material från ABIC.se i samband med en beställning av glasfiber och vakuuminjiceringsmaterial till Z31.
Första biten på plats. Den vågiga överkanten avslöjar att skrovets utsida inte turar perfekt. Den mörka linjen ovanför är butylband som får sitta kvar till limning av lager två. |
Till BB-sidan använde vi tunn prasslig vakuumbag (plastfilm). Faktiskt ganska svårt att hantera när man balanserar på stege. På SB sidan använde vi istället diffusionsplast (som man använder under gipsskivor för att göra väggen diffusionstät). Tjockare, tyngre och lättare att styra.
BB-sidan underifrån. Spanar du noga så ser du två bita 15 mm divinycell som visar mur mycket som ska byggas på. |
En skiva på plats på båda sidorna |
Hämtar dom rutskurna skivorna på tisdag. Då kan vi fortsätta. Det finns mycket annat kul att pyssla med tills dess.
Hur "djup" konkavitet uppskattar du att man skulle kunna fylla ut med denna metod?
SvaraRaderaMvh Joakim
Bosse F byggde på fören till sin RJ85 mycket mer än jag kommer att bygga på Piano. Fördelen med metoden att bygga på utvändigt är att strukturen (hållfastheten) är intakt. Bosse mätte upp formen på undervattensdelen och fräste biten som skulle limmas på. Både limfogen mot skrovet och den nya ytterformen fräste han fram. Det finns bilder på detta på min blogg: http://piano-swe27.blogspot.se/2013/03/hos-bosse-fransson-i-vetlanda.html
RaderaPåbyggnaden över vattnet var ihålig. Precis som Bosse kommer jag att lägga på glasfiber/epoxi som lamineras ut på bordläggningen. Det svåra jobbet blir att fräsa fram den nya formen som jag ska göra mha elhyvel för hand. Det slapp Bosse eftersom han fräste undervattensdelen. Övervattensdelen byggdes av plana divinycellskivor med "spant" också i divinycell. Dragan spacklar!
Epoxispackel är inte idealiskt som lim mellan divinycellskivorna eftersom det blir mycket hårdare än divinycellen vilket gör det nästan omöjligt att åstadkomma en bra turad yta för hand. Polyuretanlim (jäslim) är ett bättre alternativ som blir mer likt i hårdhet.
SvaraRadera