torsdag 18 juni 2015

Nerräkningen har börjat

Efter två Bohusrace har vi en viss rutin. Navigationshjälpmedel, segel, mathållning, kläder känns tryggt. Inte heller vägval (frånsett Hakefjorden) har vi upplevt som ett problem. Det finns förstås flera mer eller mindre avancerade varianter som kan locka om vädret blir speciellt, framförallt om det blir lättvind på vägen tillbaka från Trestenarna. Ska vi våga segla slalom bland öarna på utsidan Koster?

Men innan dess ska vi ta oss till starten i Uddevalla. Drygt 90 NM från Viken till Valön i Göteborgs södra skärgård tycker nog många är a piece of cake. Det är det också i lättvind och numera med en fungerande autopilot. Jag har följt vädret för uppseglingen en vecka. Och nu börjar långtidsprognoserna också täcka sjäva racet.

SMHI och YR är nästan överens och har varit det i flera dar. I huvudsak måttliga västliga vindar på söndagen, på måndagen vrider det över och blir sydligt, låter som en härlig spinnakerrepa sista biten upp.

YR's vindprognos för Kullen från söndag.  Kryss upp till Kullen och sen halvvind norröver i ganska beskedlig vindstyrka. Hinner nog till Glommen!
YR's vindprognos för Glommen. Vrider mot syd på måndagen. Lämnar av Johan, som ska tillbaka för att jobba på tisdagen. Lämnar kanske i Lerkil, där vankas det kaffe har jag läst på FB.
YR's vindprognos för Nidingen, jag kanske tom hinner upp till Marstrand på måndagen.
Jag följer också vädret på PredictWind. Dom är inte alls överens med YR och SMHI. Såhär ser det ut för söndag kl 11.00
Predict Wind PWC modellen, gällande söndag kl 11. Svag vind, under 5 m/s, Kryss/sträckbog upp till Glommen.
Predict Wind, PWG modellen. Snurrigt norr om Kullen. 
Både YR och SMHI förutspår vridning mot väst under senare delen av söndagen, men Predict Winds båda modeller håller fast vid NV. Helst vill jag bara glida upp mot Göteborg, gärna slör, spinnaker, 8 knop och autopilot.

YR 's prognoser sträcker sig nu också över racet. SV vindar, ca 5 m/s. Förra året tappade vi mycket på att gå på Hakefjordens nordsida när hela fältet bakifrån hittade den nya vinden på sydsidan. Vi hoppas på lite stabila vindar för den passagen, Hakefjorden är ett vatten jag sällan seglat på.

3 kommentarer:

  1. Sist jag seglade omegan lova med caspersson tappade vi mycket en r6?? Som smög tätt på land på sydsidan hela vägen ut till skallen. Vi gick mer ute på fjorden pga av vi kört tjörnsidan hel vägen ut. Det året var det strömmen som ställde till det för oss, kanske självklart. Tjörnsidan fram till typ före dyrön och därefter kantbyte för att stryk längs land om chans ges är min tanke. Fast jag är ingen expert på hakefjorden. Bosse Bergkvist lär ju ha koll men han kanske inte vill avslöja något:-)

    SvaraRadera
  2. kommer bli snurrigt värre :-) VIlken vind vill ni helst ha?
    Hoppas uppseglignen går fint.
    Mvh
    Bengt

    SvaraRadera
    Svar
    1. En fråga som är nästan en månad gammal, Pianos svaga bog är halvvind då genua och code zero båtarna ohjälpligt drar ifrån. Lättvind 0 - 3m/s är inte heller någon hit. Lättvind i Öresund är inte lika kritiskt som lättvind i skärgårdarna eftersom strömmen härnere får mycket större betydelse än i skärgården. Så för Bohusracet blir svaret: över 3 m/s, inte halvvind.

      Radera