tisdag 28 februari 2012

SRS tal

Nu har SRS mättalen börjat droppa in. Förra årets 1,21 för Piano har sjunkit till 1,207 (mätbrev E4162). Standard Hansson 31 har 1,200 med genua, med enbart fock gissar jag SRS 1,190. Ännu finns ingen båt med den konfigurationen med i SRS listan. Dvs Piano ska vara 51 sek snabbare per seglad timme för att segla upp till mättalet. Kolfibermasten är 22 kg lättare än en Al-mast. Piano har 100 kg extra bly i kölbladet jämfört med standardbåten, den totala inverkan av lättare mast och mera bly motsvarar ungefär 2 personer på railen. Pianos skrov är lättare än standardbåten (injicerat respektive handupplagt) - lättare skrov och mer bly ger ungefär samma vikt för båda.
Man har nytta av det högre rätande momentet på kryssen och halvvind, på undanvind är deplacementet utslagsgivande och då har båtarna ungefär samma prestanda (med en liten fördel för Piano eftersom vi slipper tyngden av två railgastar). Antag en bana med 1 timmes kryss och 1 timmes undanvind. Piano måste kryssa 0,18 knop snabbare (med antagen kryssfart 6,5 knop) för att segla upp till sitt mättal på den banan! Det blir något att bita i!
I SRS databladet är angivet deplacement 3,2 ton. Detta är båtens "katalogvikt".
Mätbrevet för Arilds norska Hansson 31 "Frökna" är också publicerat (E3949). Arild har fått sänkt SRS från 1,19 till 1,182. Arild ringde idag, han var smått exalterad över detta. Nu blir det ännu svårare att slå Arild och Anne på Bohusracet.
Orsaken till Arilds minskade SRS mättal är mest sannolikt det högre deplacementet. Katalogvikten är ersatt med den uppmätta vikten 3480 kg (avrundat till 3,5 ton i mätbrevet).
Måste kolla vikten på Piano!

1 kommentar:

  1. Ett tips: Skaffa viktintyg av mätman på både köl och skrov separerat, innan du skruvar ihop båten igen.

    SvaraRadera