onsdag 31 maj 2017

Slutspurt

Några timmar kvar av Seapilot2Star, ledande båt Dehler 29 Funny har 27 NM kvar till mål. Vinden har snurrat hela kvällen, jag har inte direktkontakt med någon båt utan är hänvisad till gribfiler och vindprognoser. Plus förstås Leaderboard och AIS som hela tiden visar båtarnas farter.

Man kan lugnt säga att det varit jojo i hela fältet. Verkar byigt helt enkelt. Ska diskutera vädret mellan Gotland och fastlandet med Roffe Erixon när allt lugnat ner sig. Brukar vädret vara så här i dom här trakterna?

Mina sista (?) bilder innan målgång visar smhi's väderprognos varje jämn timme fram till kl 3. Vid det laget har tätbåtarna sannolikt rundat Gustaf Dahlen och är snart i mål.
Gotland t.h. Fastlandet t.v. Klicka på bilden så blir den tydligare.
Bandet som bildar övergångszon mellan västlig vind i söder och
ostlig vind norr om har spökat hela em och kvällen. Streckad
yta betyder att byvinden är mer än 5 m/s starkare än medelvinden.
Prognos för midnatt. Vinden norr om bandet börjar lösas upp. Ut
på havet eller in mot land?
Prognos kl 01. Västvinden fyller på från land. Kanske hade
varit läge att hålla sig precis utanför kusten?
Prognos kl 02. Snart framme vid Gustaf Dahlen. Blåser mer
 inne vid land, men vrider samtidigt mot norr.
Prognos kl 03. Blir en blåsig avslutning, nu har vinden vridit
helt på norr.
Min slutsats blir att en position närmare fastlandet är mest fördelaktigt. Det är där Dehler 29 Funny och J/105 Joan seglar just nu. Faktiskt är jag mycket imponerad av hur väl Joan har tagit sig igenom dagens väldigt snurrande och varierande vindar. Avståndet fram till ledande Funny är drygt 2 NM med 25 NM kvar att segla. 8% överfart krävs för att Joan ska vara först i mål. Det borde dom klara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar