lördag 12 november 2016

En grönsångare landar på Talanta

Under seglingen med Talanta från Cascais i Portugal till Malta (med stopp på Mallorca) fick vi flera gånger sällskap av delfiner. Precis så som man hoppas träffa dom, hoppande vid sidan av båten, gärna runt fören eller under vattenytan rakt nedanför fören. Vi träffade dom ofta hela vägen till Malta, men tyvärr bara i korta ögonblick och jag lyckades inte fånga dom på bild. Men alla vet ju hur en delfin ser ut!

Andra natten ut från Cascais passerade vi Gibraltar sund. Becksvart och Göran reagerade över ett flaxande ljud. En liten flygfisk hade hittat in över Talantas öppna akter.
Tillfälligt besök
Mellan Sardinien och Sicilien gick vi för motor nästan hela vägen, vattenytan var inte precis platt men nästan. Vi träffade på flera sköldpaddor, på håll syntes dom som vadsomhelst som flöt. Och dök förstås när vi försökte komma nära. Inte precis storlek som havssköldpaddor, ungefär 3 - 4 dm.

En del flyttfåglar väljer den riktigt riskabla vägen tvärs över Medelhavet på sin väg mot Afrika. Har dom riktigt koll på navigationen så hittar dom Malta eller Lampedusa för mellanlandning och för att äta upp sig. En grönsångare väger ca 8 gram när dom landar på Malta, och flyger vidare när dom når matchvikten drygt 10 gram. Mitt emellan Sicilien och Malta landade just en grönsångare på Talanta, stannade kvar nån timme och drog sen vidare. Vi var lite vilsna och visste väl inte vad vi skulle bjuda på. Insektssvärmarna runt Talanta lyste med sin frånvaro. Den hängde lite på mantåget och flög vidare. Jag såg den försvinna bakåt flygande några decimeter över vattenytan. Kanske försökte landa på en sköldpadda? Innan du tittar på videon måste jag komma med en reservation: den kanske inte alls är grön! Färgblindhet kan innebära att jag ibland drar helt fel slutsatser. Skriv gärna en kommentar om du lyckas identifiera fågeln som nåt annat än grönsångare.

4 kommentarer:

  1. Den första är en rödhake, en vanlig svensk art som man ofta hör sjungande i april månad. Den andra som sitter vid bomfästet tycks vara en rödstjärtshona. Också den rätt vanlig i Sverige. Sjunger fint, men är inte lika känd som rödhaken.
    Fågeln som sitter på mantåget i fören är svår att identifiera.
    Tack för ordet!
    Niklas

    SvaraRadera
  2. Tack, nu vet jag bättre! Det är samma fågel i alla sekvenserna!

    SvaraRadera
  3. Nja, jag har tittat på fåglar sedans barnsben, så jag har rätt bra koll :-) Ni hade minst två fåglar ombord, av olika art, även om det verkade vara samma.
    Niklas

    SvaraRadera
  4. OK! Uppenbart hamnade vi mitt i fågelsträcket!

    SvaraRadera