onsdag 28 september 2016

Existens seglar Byxelkroken 2016

Körde från Viken redan på torsdag em, mot Oskarshamn. Hotell Corallen ligger fint vid hamninloppet och Marinan. En varm badtunna väntade och Östersjövattenpool, 17 grader i slutet av september kanske är rekord. Njöt av solnedgången.

Mot Västervik fredag morgon, Bosse lyfte båten på Vituddens båtvarv.

Slem men inget annat. Jo förresten - bulben!


Smällde i några stenar på väg hem från Oxelösund och Seapilot2Star på försommaren. Vi jämnade till så gott det gick mha hammare, rasp och slippapper.

Byxelkroken 2016 bjöd på solsken och värme. Länsstart och halvvind/slör hela vägen genom skärgården. Ute på havet vände vinden. Dessutom dog den när vi hade ca 2 M kvar. Iallafall dog precis där vi var rakt väster om Byxelkrok. Småbåtarna hade sökt sig söderut och rann in i mål på snöre. En grupp större båtar sökte sig norrut och fick där vinden före oss. Innan vindhålet gick det så bra att vi blev övermodiga. Och effektivt nertagna på jorden när båtar gled förbi på båda sidor.

Jag skriver det här onsdagen efter racet. Det finns fortfarande inga resultatlistor utlagda, så någon mer detaljerad diskussion om hur olika båtar seglade går inte att göra. Det är enerverande att ligga still när konkurenterna bara glider förbi och minuter känns som timmar.

Solen sken över oss också på söndagen. Start åtta minuter över 11. Seapilots routing föreslog underbåge på vägen över till Blackan och skärgården. Vi var några få som valde den vägen. Navigerade väldigt tight på högersidan in mot Tunnholmens fyr för att undvika plattläns men när vi måste gå lägre än 150 grader TWA så kommer spinnakerbåtarna farande. 110 - 120 TWA utanför Eknö där vi blev låsta av en gennakerbestyckad Dehler 38 blev nästan plattläns när vi nådde Idöfjärden. Vid rundningen in mot mål norr om Idösundet kom X35 Xperia farande bakifrån, vi hade gått ifrån ganska ordentligt ute i Kalmarsund och blev faktiskt tagna på sängen. Dom seglade med sin AIS i silent mode så vi kunde inte ha koll på Xperias fart under söndagsracet.

Seglingen gick fort, vi var i hamn tjugo i fyra. Plockade ner storseglet och började tömma båten. Satte mig i bilen och körde hem i väldigt lite trafik på 4 timmar.

Fortfarande - en vecka efter seglingen - finns inga resultat.

Tack Bosse, Linda och Henrik för en riktigt fin seglingshelg.

3 kommentarer:

 1. Tack själv Anders! Var en trevlig helg med fin segling. Nästa år kör vi nog med lite annan segelgarderob, börjar tycka att det är lite jobbigt att bli distanserad av spinnakerbåtar så fort det blir mer akterlig vind. Gennaker har sina fördelar men vid skärgårdssegling är det tveksamt, då är spinnaker bättre.
  Bosse F

  SvaraRadera
 2. Intressant läsning. Hur gick VLC 35? Har den potential att bli något. Såg racig ut på bilderna.
  Leif

  SvaraRadera
  Svar
  1. Onekligen en fräsig båt! 3 m djupgående, gennaker, 3 ton katalogvikt (från http://www.hamnen.se/artiklar/segelbatar/sweet-vlc-35.html. ).
   Jag har inget direkt minnesintryck från seglingen, men srsmättalet för det konceptet är högt, kanske svårt att segla upp till om man inte har riktigt mycket kunskap ombord. Ska hålla ögonen öppna i framtiden.

   Radera