Anders N startade en tråd på facebook (här) som handlade om vad man ska göra med gamla nödraketer, när datumstämplingen är passerad och dom inte längre duger för kappsegling i kategori 3. Lite tvärsäkert svarade jag att dom ska lämnas till polisen. För det var det svar jag fick när jag i våras skulle göra mig av med alla raketer jag köpt genom åren, dom äldsta var från Expresstiden i slutet av 80-talet.
Men det blev inte tid att åka till polisens lokalkontor i Höganäs i maj, nödraketerna blev stående i en plastspann i en hörna på tomten. Spannen vattenfylldes sakta pga regn, gör inget tyckte jag. Då är det väl mindre risk för att det händer en olycka.
I morse var det dags, lastade bilen full med allsköns bråte som skulle till soptippen och satte in nödraketsspannen. Körde till polisen, tog spannen i handen och klev in på polisstationen. Jag hade ju ringt 11414 i våras för att få bekräftat att det gick att lämna grejerna där.
Men nej. Här kan du inte lämna dom. Fyrverkeripjäser går bra (det kan jag också lämna på återvinningsstationen i Höganäs). Men nödraketer nej. Dom ska lämnas i Helsingborg, dom har en sprängkista, det har dom inte i Höganäs.
Åker till Helsingborg. Kliver fram med spannen till luckan. Jag ska lämna utgångna nödraketer. Du kan lämna fyrverkeripjäser och nödraketer i gott skick. Men inte dom i spannen, dom ser smutsiga ut (dom har ju stått i vatten några månader). Var kan jag lämna dom då? Det är kommunens ansvar. Kan du ge mig nån referens där reglerna för inlämning av nödraketer finns angivna? Det kan jag göra på måndag när min chef kommer tillbaka!
Nu ska jag berätta hur den här historien började.
För att få segla Seapilot 2Star, som är en kategori 3 segling, krävs nödraketer. Köpte hos Hjertmans, som skickade dom på posten (jag blev förbluffad över att det var tillåtet). I samma veva tog jag dom gamla raketerna till kommunens återvinningsstation, tänkte ställa dom i containern för miljöfarligt avfall. Ordningssam som jag är frågade jag för säkerhets skull om det var OK: Vilket det inte var. Det var där jag lärde mig begreppet sprängkista. Återvinningsstationen har ingen sprängkista.
Åkte till Hjertmans på Råå, eftersom dom säljer nödraketer borde dom väl också ta emot utgångna? Men det gör dom alltså inte. För många år sen var dom skyldiga att göra det, men nu får dom inte. Hjertmans nämnde polisen. Jag ringde 11414 och det är där det här inlägget börjar.
Jag började med att försöka lämna hos kommunen. Det går inte. Och får efter många turer beskedet att det är kommunens ansvar. Hur kunde det bli så här?
Jag googlar "vad slänger jag gamla nödraketer". Först kommer en massa inlägg på olika seglingsforum, SXK, sailguide osv. Men så hittar jag ett dokument från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap som handlar om att ta hand om explosiva restprodukter (här). Från 2014 så det är åtminstonen nästan färskt. Som exempel anges "Sjösäkerhetsutrustning som har gått ut i datum".
Såhär sammanfattas ansvaret:
• Försäljningsstället ska återta felaktiga fyrverkerier som sålts där
• Polisen har under vissa förutsättningar skyldighet att ta hand om explosiva restprodukter
• Kommunerna har ingen lagstadgad skyldighet att ta hand om sådana
• Ansvarsförhållandena är inte helt tydliga
Dvs en handlare är bara skyldig att återta felaktiga fyrverkeripjäser. Inte nödraketer.
Om handlarnas ansvar står:
Återförsäljare av nödraketer brukar ta emot utgångna varor från kunder som köper nya. Om man vill göra sig av med utgångna nödraketer utan att köpa några nya är det däremot inte självklart att handlaren vill ta emot dem.
Polisen har skyldighet att undersöka och omhänderta misstänkt farliga föremål som upphittas. Och dom måste förstås ha sprängkista att lägga såna grejer i. Dvs polisen har resurser att ta emot, och gör det ofta. Men dom har ingen lagstadgad skyldighet att ta emot utgångna nödraketer.
Om kummunens ansvar:
Kommunerna har ingen utpekad skyldighet i lagstiftningen att ta emot explosiva restprodukter men behovet av och önskemål om att kunna göra det kommer att öka. I och med att kommunerna övertagit tillståndsprövningen för explosiva varor anser sig polisen i vissa lägen inte skyldig att ta emot allt som kommuninvånarna vill bli av med.
Sannolikt har det ingemansland som uppstått att göra med att polisen gjort sig av med tillståndsprövningen och nu också vill trappa ner den samhällsservice det innebär att ta emot explosiva restprodukter som inte är förknippade med brott.
För att kommunen ska kunna ta emot krävs bla:
• lämpligt förråd (dvs sprängkista)
• tillstånd till hanteringen
• utbildat personalen
Dessutom avtal med någon som ombesörjer transport till destruktion.
Vad hände med min spann med lagom smutsiga och blöta nödraketer? Den vänliga polisen förbarmade sig, ringde ett kort telefonsamtal och vi tog gemensamt en promenad till kassunen. Polisen i Helsingborg kallar sin sprängkista för kassun.
Sens moral: Det finns ingen lagstadgad plikt för någon att ta hand om dina gamla nödraketer. Men till slut förbarmar sig ändå en vänlig människa över dig. Sannolikt för att hen inser att regelverket är bra konstigt!
Intressant. Jag har erfarenhet av att brandkåren tar mot dem, men de har ingen sprängkista...
SvaraRaderaHos mig tog närmsta återvinningscentral glatt emot raketerna.
SvaraRaderaStefan i Stockholm
Nyår är väl ett bra tillfälle att göra sig av med gamla raketer.
SvaraRaderaJag som oftast är mycket noga med att följa regler och bestämmelser har börjat vackla i den här frågan. Tanken har börjat gro att "myndigheterna" helst vill att vi fixar detta på egen hand.
SvaraRadera