måndag 13 maj 2013

North Sails Trim Cup 2013

En annan rubrik kunde ha varit "Kors och tvärs i Lommabukten".
Sydlig vind, kryss nedåt - läns uppåt. Sex kryssar och sex länsar plus lite irrande fram och tillbaka mellan racen.
Lördagen, som var första dan på North Sails Trim Cup seglade Hans och jag båten från Höganäs till Lomma, 38 NM avverkade på 6½ timmar. Kryss genom gräsrännan utanför Landskrona blev en svettig övning. Henrik mötte med specialmåttband för att mäta mastkurvan och ilade sen hem för att sy färdigt det nya storseglet. Vi missade ett race på lördagen, tre kvar på söndan.


Piano hamnar i minsta klassen. Där känns lite fattigt. 9 båtar varav sex J24 med SRS 1,108, Antheor - halvtonnare, som mäter 1,185, Piano SRS 1,218 och J92S med SRS 1,241. Stora klassen omfattade 21 båtar, med X99 minst - SRS 1,253 och Centerline störst - SRS 1,383. Dessutom deltog fem flerskrovsbåtar som seglade efter handicapsystemet TEXEL. Flerskrov startade först, sex minuter senare minsta SRS klassen och sex minuter därefter den största SRS klassen. Utom i sista seglingen då minst en omstart gjorde tidsavståndet betydligt större. Varje segling varade ungefär en timme, det innebär vi ska komma i mål samtidigt som en båt som mäter 10% mer än Piano, tex Farr 30. En direkt jämförelse med dom första båtarna i andra startgruppen är OK, men knappast med båtar en bit ner i startgruppen. Frivindsfart ska man inte jämföra med skitvindsfart.
Vi skulle i vår tur vara ca 6 minuter före J24:orna. Vi klarade det i de två första racen på söndagen. Segermarginalen på beräknad tid var en knapp minut i första och lite mer i andra seglingen. I tredje seglingen blev vi tvåa, 30 sekunder efter bästa J24:an. Platserna DNS, 1, 1 och 2 räckte till seger eftersom en segling fick räknas bort. Tvåa kom J24 SWE 982 Yolo, trea på samma poäng som tvåan kom J24 SWE 330.
Baserat på beräknade SRS tider för alla enskrovsbåtar kom Piano på andra plats i första söndagseglingen, på delad andra plats i andra och på nionde i sista seglingen. Då hade vinden vridit så den stora klassen nästan kunde sträcka upp till kryssmärket. Stora klassen vanns av Farr 30 Matrisen Sailing Team med First 35 Maria på andra plats. Ettan och tvåan med samma poäng. Resultat hittar du (här).
Det blev en fin seglingsdag, och det blev en fin hemsegling. Magnus från Ingrid af Råå hjälpte mig drygt halvvägs till just Råå. Masten höll!

Piano i ensamt majestät, foto Patrick Kjell.

6 kommentarer:

  1. Det ser ut som att vänsterkanten betalde sig för er - grattis!

    Team YXI

    SvaraRadera
  2. Tack! Vi försegla oss tom på vänsterkanten, men var ändå lönsamt. Mindre vågor och segla riktigt högt!

    SvaraRadera
  3. Grattis! jag blev också förvånad att den lilla klassen samlade så få. Dessutom verkar gränsen ligga relativt högt. Men en lägre gräns skulle ju få än färre deltagare. några analyser kring orsaken? Finns det inte så många segalare med mindre båatar? Var finns alla 70-/80-tals båtar?

    SvaraRadera
  4. J24 prototypen ritades 1975, Antheor (halvtonnaren) ritades 1985, Hansson 31 är baserad på Dominant 95, ritad i slutet av 70-talet. I lilla klassen var vi nästan bara gamla godingar. Dom 30-fotare som säljs idag mäter högre, typ mer än 1,25. Piano seglade jämt med de svenska X99:orna, men klarade inte av att hålla samma fart som den danska X99:a som kom 3:a i stora klassen. Det skulle vara mycket roliga att segla i ett fält med SRS mellan 1,2 - 1,3 tex. Mycket tightare helt enkelt. Jag tror det blir bättre i Danmark, även om vi i DH inte alls har samma möjligheter att hävda oss som i SRS.

    SvaraRadera
  5. just det nästan bara gamla godingar men ändå endast 3 olika båttyper (J/24:orna fullde upp delatarlistan). I den stora klassen finns väl än mindre.
    Hur ser det ut i hamnarna. finns det där också så få 70-80-tals båtar?

    SvaraRadera
  6. I stora klassen var det ett riktigt vasst startfält. Lomma har börjat bli ett storbåtscentrum.
    3st Farr30, 6st X35, 3 st X99, 2st First 40.7, 2st X37. Inget att klaga på alls.
    I Höganäs (där Piano ligger) och Viken finns bara enstaka racingbetonade nyare båtar.

    SvaraRadera