onsdag 29 maj 2013

Piano seglar Watski 2Star Baltic

Idag onsdag startar Watski 2Star Baltic. Minst båt i hela fältet är Rolf "Plåt" Erixons Piano. Som uppenbart förundrar flera på kajen i Oxelösund  (här).

Plåtroffe och lillen går ut till start (här).

Lite bilder från minsta klassens start 13.00.

5012 Piano och IW31 Josefine 217. Josefine var en av de båtar som genomförde seglingen förra året trots busvädret sista natten. Bild från direktsändningen av starten.
Det ska mojna framåt natten. Bild från direktsändning av starten.
Uppdatering 19.40, efter knappt 7 timmars segling.
Tar positioner mha Seapilot och AIS tracking. Piano har seglat 38 NM, knappt 6 knop i snittfart alltså. Funny, Dehler 29 ligger först i fältet, 5 NM före Piano - Funny seglar alltså ungefär 0,7 knop snabbare - med Felicia och Caprice däremellan. Hambo har gått ett eget spår betydligt mer västligt än Funny. Räknar man om resultatet efter SRS, så borde Funny bara ligga 3 NM före Piano. Båtarna i första startgruppen är halvvägs till Visby. Just nu 5 m/s ostligt, öppen bidevind. Vrider lite norr i natt och avtar. Senare startgrupper kommer anlända till Visby med svag plattläns.





måndag 27 maj 2013

Bosse Franssons RJS - 30 dagar till start ÅF Ocean Race

Bosses båt har kommit i vattnet. Han har satsat på att göra det mesta klart när båten står kvar i verkstan. Ett klokt beslut. Häromdagen kom en bild:
"Hon flyter lite djupt i fören, men besättningen ska ju sitta i sittbrunnen".

lördag 25 maj 2013

Vårregattan i Viken - Resultat

Det var ovanlig vindriktning och ovanligt strömlöst på WBS vårregatta den 25maj. NO vind från land är riktigt instabil och växlar riktning titt som tätt.
C55:or seglade rena banrace, SRS klassen seglade en kombination av banrace och framochtillbakasegling ute i sundet. Kryssbåtarna fick sitt på bandelen, gennakerbåtarna gled fint i halvvinden från mittledsmärket till Grollegrund.
Seglade med Matts Mollestam och far och son Fredrik och Liam af Ekström.
Start 1 NM rakt ut från Vikens hamn i huvudsakligen NO vind. Inne vid land vred vinden oftast ost. Lätt att översegla sig, lönade sig oftast bäst att närma sig kryssmärket utifrån istället för att slå in och höjda in vid land. I övergången mellan sjö- och landvind var det riktigt instabilt och svårt att hålla fart.
SRS seglade alltså nån slags kombinationsrace. Riktigt kul, riktigt mycket manövrar i 5/6/7 m/s. Först kryss/kort halvvind/läns/kryss/läns/kryss/1,8 NM läns ut på sundet, halvvind 2 NM, kryss/sträckbog 2,8 NM, läns 1,8 NM, kryss tillbaka 1,8 NM, läns 1,8 NM, kryss 1,8 NM, läns ca 1,5 NM, kryss/läns/kryss/läns/kort halvvind och avslutningsvis en kort kryss i mål.
Summa åtta spinnakersättningar, fyra gippar och två lovartsnedtagningar. Mycket övning i lagom väder.

Far och son Fredrik och Liam af Ekström.
Vi seglade mot Swedestar 370, X99, X382, Dehler 34, J80 och Cyclades 39,3. Banracedelen blev det riktigt tight segling där vi låg tätt tillsammans med Swedestar 370 och X99. Men när vi kom ut på distansbanan gled Swedestar 370 med sin gennaker obönhörligt ifrån. Vi lyckades hålla X99 bakom oss och Piano blev tvåa i mål, 10½ minut bakom Swedestar 370 efter 3½ timmes segling.
Swedestar 370 hade ännu inte fått sitt SRS mätbrev och seglade med standardbåtens SRS 1,285. En gennakerkonfigurerad Swedestar 370 med verifierat mätbrev har SRS ca 1,25. Hade dom hunnit få sitt nya mätbrev hade försprånget enkelt räckt till totalseger, men med standardmätbrevets mättal hade dom behövt vara ca 12 minuter före Piano. Piano vann med ca 1½ minuts marginal. Swedestar tvåa och X99 trea.
En fin segling och tävlingsledare Göran Örtegrens höga krav på att banan ligger rätt tackar vi särskilt för.

WBS' noggranne tävlingsledare Göran Örtegren
Vårregattan motsvarar en tiondels Bohusrace, uppladdningen har börjat.
Nästa vecka väntar MBBR, seglar jag med Mikael Vesala i Cheetah 30. Piano får vila lite.

måndag 20 maj 2013

Bosse Franssons RJS - 37 dagar till start ÅF Ocean Race

Bosse - som modifierar en RJ85 till oigenkännlighet (och kallar den RJS) har ännu inte kommit fram till sjösättningsdags. Den 10de maj kom den här bilden:
Svävande båt utan köl! Foto: Bosse Fransson
"Jo, det börjar falla på plats med RJn. Har bottenmålat idag, en del mastar på men jag kölade av. Hade lite små justeringar i hålet så jag tyckte det att lättare att ta bort kölen. Nu är hela botten jämn så om ett par dagar så ska den våtslipas.
Haft en del funderingar över elsystemet, har ju 48volt och elmotor, problemet har varit att få till 12 volt då jag skaffat en bränslecell. Genom att vrida på 6 strömbrytare kan jag nu enkelt skifta från seriekopplade till parallellkopplade batterier.
Hoppas att under veckan även få till hissen till kölen, det blir utväxling 1:8 och ett system med plast block och en massa vattenskurna rostfria bitar. Hissning sker med en skotvinch och reducerar djupgåendet från 1,8 till 1,3m"


Igår, 9 dagar senare kom en ny bild:
Nu får det räcka med extrapyssel. Dags att sjösätta! Foto: Bosse Fransson.

Vårregattan i Viken - förlängd anmälningstid

På lördag seglar vi Vårregattan i Viken. Väderutsikterna säger att det inte alls blir samma drivsegling som förra året. Efter att i morse varsla om 10 m/s sydligt har  SMHI , KLART och YR nu på kvällen blivit ense om att det blir SRS mellanvind (dvs 3 - 7 m/s).
Köpenhamnsväder kommande veckan. Stämmer med övriga frånsett vindriktning.
Kom till WBS och Viken, fin hamn, nytt klubbhus och bra seglingar och seglingsledning. Sju C55:or och åtta SRS båtar anmälda idag den 20de. Anmälningstiden är utsträckt till den 22dra maj.

Frukost i klubbhuset på lördag kl åtta, skepparmöte kl 10, första varningsskott kl 11.
C55:or seglar intensiva kryss/läns banor, SRS inleder med kryss/läns/kryss och tar sen en sväng ut på Öresund.
Inbjudan och anmälan (här).

fredag 17 maj 2013

Ny köl till Wasa 38 (3)

I mars fick jag uppdraget att rita ny köl till en Wasa 38. Projektet fortskrider, men Per (som äger Wasa 38:an) blev för seglingssugen för att vänta ut den nya kölen. Han skruvade på den gamla och gav sig ut på Mälaren. Projektet fortskrider och nu är blykölen gjuten.

1860 kg bly
Tvätta, måla epoxi och slipa med grovt papper på den epoxikladdiga ytan för att bryta igenom oxidskiktet. Tidigare inlägg om ny köl till Wasa 38 hittar du (här), (här) och (här).

onsdag 15 maj 2013

Vårregattan i Viken - en påminnelse

Vårregattan i Viken seglas den 25 maj. Anmälan senast den 19de maj, senare anmälan är OK men dyrare.
C55 seglar kryss/läns bana, SRS och SRS familj seglar kryss/läns/kryss och sen ut på en sväng i norra Öresund.

Inbjudan (här),
Anmälan (här).

tisdag 14 maj 2013

Nytt storsegel och att segla högt

Henrik (Edman Sails) kom med det nya storseglet till North Sails Trim Cup i söndags morse. Det är inte så ofta man hissar ett sprillans nytt segel. Det är lika mäktigt varje gång.

Rak mast. Endast ett rev i den här storen.


Böjd mast
Mylarmembran med Kevlararmeringstrådar. Trådarna är svarta och mylarfilmen är gråtonad. Ett fjäderlätt segel.
Henrik styrde Piano i Lomma. Som den bankappseglare han är i kombination med att det var ganska platt vatten ute på vänsterkanten, så seglade vi högt.
Sydlig vind, dvs kryssar nedåt i bilden. Fina kryssvinklar på vänsterkanten (till höger i bilden). Positionen  visar inte Lommabukten (gjorde skärmdumpen norr om Helsingborg).
Vi missade prisutdelningen (Förlåt LBS), vi fick för oss att alla seglingarna skulle räknas med. Igårkväll blev det en rejäl spinnakerrepa från Råå till Höganäs i fin medström. Inte svårt att segla över 9 knop då.
Norrut i norra Öresund, seglar precis utanför trafiksepareringen. Skärmdumpar från Raymarine e7 via iPad-appen.

måndag 13 maj 2013

North Sails Trim Cup 2013

En annan rubrik kunde ha varit "Kors och tvärs i Lommabukten".
Sydlig vind, kryss nedåt - läns uppåt. Sex kryssar och sex länsar plus lite irrande fram och tillbaka mellan racen.
Lördagen, som var första dan på North Sails Trim Cup seglade Hans och jag båten från Höganäs till Lomma, 38 NM avverkade på 6½ timmar. Kryss genom gräsrännan utanför Landskrona blev en svettig övning. Henrik mötte med specialmåttband för att mäta mastkurvan och ilade sen hem för att sy färdigt det nya storseglet. Vi missade ett race på lördagen, tre kvar på söndan.


Piano hamnar i minsta klassen. Där känns lite fattigt. 9 båtar varav sex J24 med SRS 1,108, Antheor - halvtonnare, som mäter 1,185, Piano SRS 1,218 och J92S med SRS 1,241. Stora klassen omfattade 21 båtar, med X99 minst - SRS 1,253 och Centerline störst - SRS 1,383. Dessutom deltog fem flerskrovsbåtar som seglade efter handicapsystemet TEXEL. Flerskrov startade först, sex minuter senare minsta SRS klassen och sex minuter därefter den största SRS klassen. Utom i sista seglingen då minst en omstart gjorde tidsavståndet betydligt större. Varje segling varade ungefär en timme, det innebär vi ska komma i mål samtidigt som en båt som mäter 10% mer än Piano, tex Farr 30. En direkt jämförelse med dom första båtarna i andra startgruppen är OK, men knappast med båtar en bit ner i startgruppen. Frivindsfart ska man inte jämföra med skitvindsfart.
Vi skulle i vår tur vara ca 6 minuter före J24:orna. Vi klarade det i de två första racen på söndagen. Segermarginalen på beräknad tid var en knapp minut i första och lite mer i andra seglingen. I tredje seglingen blev vi tvåa, 30 sekunder efter bästa J24:an. Platserna DNS, 1, 1 och 2 räckte till seger eftersom en segling fick räknas bort. Tvåa kom J24 SWE 982 Yolo, trea på samma poäng som tvåan kom J24 SWE 330.
Baserat på beräknade SRS tider för alla enskrovsbåtar kom Piano på andra plats i första söndagseglingen, på delad andra plats i andra och på nionde i sista seglingen. Då hade vinden vridit så den stora klassen nästan kunde sträcka upp till kryssmärket. Stora klassen vanns av Farr 30 Matrisen Sailing Team med First 35 Maria på andra plats. Ettan och tvåan med samma poäng. Resultat hittar du (här).
Det blev en fin seglingsdag, och det blev en fin hemsegling. Magnus från Ingrid af Råå hjälpte mig drygt halvvägs till just Råå. Masten höll!

Piano i ensamt majestät, foto Patrick Kjell.

torsdag 9 maj 2013

Å vi som skulle kappsegla i Lomma ...

Årets första segling blev tisdagsseglingspremiären i Höganäs den 7de maj. 5 båtar kom till start. Expressen Amanda (som vann veckodagsseglingsserien förra året) startade först, Piano startade ca 6 minuter senare, därefter Lars Ole i Luffe 37, Jonas i X332 och som sista jaktstartsbåt Micke med First 40.7.
Seglar shorthanded med Hans K, sätter spinnaker direkt - lite tveksamt att det lönade sig - på halvvinden ut till första märket, därefter slör/läns söderut. När vi närmar oss andra rundningen ligger vi en minut efter Amanda.

Lovar upp för att kryssa mot mål. Efter några minuter börjar det slamra lite i riggen. Den nedre Al-mastliksskenan har lossat. Precis som för två år sen. Plockar ner alla segel och går hem för motor.
Ägnar natten åt att ta reda på varför en epoxilimmad Al-skena som jag limmat efter alla konstens regler lossar. Kontaktar CST i Australien och ber om råd.
De råd jag fått tidigare är helt enkelt fel. Man ska inte limma Al-skenor på kolfibermaster med epoxi. Det finns många rapporter om korrosion som kryper in från kanterna. Det handlar inte om huruvida epoxifogen ska hålla eller inte utan det handlar om när den går sönder.
Björn J cyklar förbi på bryggan och ser vår belägenhet när vi kommer i hamn. Han föreslår 3M VHB tape. Låter enkelt och bra. Lägg på dubbelhäftande tejp och tryck fast rännan.
På onsdagsmorgonen har ett långt uttömmande mejl kommit från CST. Dom har ingen erfarenhet av tejpade mastliksrännor från master till båtar av Pianos storlek. Det har använts på jollar tex.
Från 3M kommer ett mejl där dom råder mig att använda 3M's epoxi, iochförsig håller VHB tejpen, men det är mycket svårt att få rännan på plats. Om man monterar snett hugger tejpen direkt och det finns ingen chans att bryta upp fogen för justering.
CST rekommenderar metakrylatlim, säljs i Sverige av Glitmo Technik AB i Kungsbacka. Kontaktar Glitmo, dom har en bra kvalite på lager, åker upp till Kungsbacka, får goda råd, köper en 380 ml patron med Plexus 422, får låna en tryckluftspistol (krävs för att man ska kunna få ut det högviskösa limmet). Plockar ner masten torsdag fm. Hans har med tryckluftskompressor, börjar regna, väntar några timmar. Vädret blir fint. Tvättar med aceton (den enda fogberedning som krävs). Kopplar tryckluftspistolen, skruvar på blandningsmunstycket (blandningen 10:1 sker direkt i munstycket), fogen är 25 mm bred och 6 m lång, ska vara 1 mm tjock. Det går åt 150 ml. En rak sträng med 6 mm diameter. Skär av det trappstegsformade munstycket vid diametern 6 mm. Lägger en lite väl darrig limsträng. Trycker fast Al-skenan i ändfixeringarna och mot masten så att det börjar krypa ut lite lim efter kanterna. Tejpar, tvättar, torkar, justerar, vi har 17 minuter på oss till limmer börjar hugga.
Sen är det klart, man anar inte alls att skenan varit loss. Allt ser ut som förut, frånsett att en blå nästan 1 mm tjock limfog lyser igenom.
Där gick dan då vi skulle seglat till Lomma. Mastar i morgon kl 8, vi får se om vi hinner ner i tid. Har meddelat seglingsledningen att vi kanske inte hinner ner förrän till söndagsseglingarna.
Övre änden, kolfiberfixeringarna gick att limma tillbaka.
Nedre fixeringen. Också den kunde behållas. Fyllde med lim och tryckte in Al-skenan.
Al-skenans kontaktyta mot masten överst. Epoxin sitter kvar på masten. Svarta spår av eloxering som lossat syns i epoxin. Tvärgående mönster i Al-skenan är från första gången skenan lossade, då brottet gick mellan eloxeringen och renaluminium. Skenan ligger förskjuten i förhållande till masten, svarta rester i epoxin fanns där eloxering fanns kvar på skenan.
Som om ingenting hänt!

tisdag 7 maj 2013

Ta bort Sikaflex

Här kommer ett sånt där handfast båtmeckartips.
En vanlig googlesökning som leder till den här bloggen handlar om att ta bort Sikaflex. Värme fungerade bra när vi demonterade en Al relingslist (här). Men hur gör man med fläckar på plasten?
Finns det nåt som löser upp en tunn beläggning Sikaflex?
Jag har provat dom vanliga kemikalierna man har i sin båtkemfabrik. Lacknafta, bensin, aceton tex. Utan framgång. Men häromdan provade jag med Xylen och - simsalabim - sikaflexen mjuknade och kunde sen enkelt tas bort med nageln eller ett rakblad eller lite ihärdigt gnetande.
Slut på dagens båtmeckartips.

Tillägg 130521: Xylen finns i färghandeln, kostar 91 SEK per liter på Colorama. Finns också på Biltema under namnet Förtunning (Thinner), kostar 49,90 per liter.

måndag 6 maj 2013

Room with a view (3)

Lyfter numera masten mha kranbil. Kroken är kopplad till spinnakerfallet, vilket innebär att allt utstickande över förstagsfästet lever farligt. Windexen tex. Piano har inga vindinstrument.
Windex och häckstag monteras mha båtmansstol. Vantspridarändbeslagen dras med riggen på plats.

13 meter nedanför
The new Höganäs skyline
Jefasthuset och Himmelfärdskyrkan. I förgrunden en restaurant, en numera återuppstånden affär med marin anknytning (plus alla möjliga andra verksamheter), ett hamnservicehus och längst t.h. Tillberg Design.
En smådisig vy mot Hornbaek
Entusiastiska grannar i en betydligt mer rejäl båt
Grannar som fattas
Granne som hunnit med både det ena och det andra. Lena, en Bavaria 31 som hunnit med både en tur till Island och en till Lofoten medan jag har meckat med Piano.


söndag 5 maj 2013

Centrumlyft

Andreas i HP undrade över hur centrumlyftet ser ut på Piano.
Såhär gjorde jag:
Piano sjösattes första gången i september 2010. Utan centrumlyft. Ett lod monterades i lyftkroken och sen fotograferade jag lyftet från sidan. På bilden syns lodets koniska tyngd som ern liten prick. Mha en papperskopia,  penna och linjal fick jag fram tyngdpunktsläget.


Sen borrade jag hål i ruffgaraget och rufftaket. Med 22 kölbultar fanns det gott om möjligheter att välja några som var bra placerade. De fyra aktersta M12 skruvarna (10 st M12 är skruvade genom kölflänsarna) låg bra till, men det räcker med två.

Här syns 9 av dom tio M12 skruvarna. Plus den aktersta av 12 st M20 muttrarna (20 mm stänger går hela vägen ner till bulben).
Den nedre gröna 2 tons slingen kan lyfta nästan 4ton när den är dubbel som här. Mitt på den gröna är en röd 4tons sling kopplad.
Den röda slingen bryter lite i däck. Dvs det blir lite sidkrafter vid hålet. Rufftaket klarar det.
Upp genom hål i rufftaket och genom hål i luckgarage. Här är den röda slingen sträckt mha storfallet.
Den svaga länken i centrumlyftet är öglemuttrarna. M12 öglemuttrar har (enligt Wichard katalogen) brottlast 5,2 ton. 2 st innebär 10,4 ton totalt. generellt för lyftdon gäller att säkerhetsfaktorn ska vara 10 gånger. Tillåten last blir alltså lite över 1 ton. Piano väger 3 ton. Viss försiktighet gäller alltså. Inga ryck vid lyft, ingen plötslighet alls!

lördag 4 maj 2013

Köl till Wasa 38 (2)

Kölprojektet till Wasa 38 rullar på, men inte så fort. Tidigare inlägg om kölen hittar du (här). Per skickade mig en lägesrapport.

Vilken resa. CAD filen resulterade i en plugg i 2 delar frästa i markfrigolit. Båda delarna var som du förstår ganska ranka. Relativt snabbt beslutade jag mig för att sammanfoga sidorna till en riktig "plugg".
Tre lager epoxy och glasfiber och ett avslutande lager spacket och pluggen var klar.
Levererades till gjuteriet förra veckan. Väntar på resultatet.

Den gamla kölen fick vi lossa för att få exakta måtten mellan kölbultarna. Förra veckan sattes kölen på igen, spacklades och bultarna drogs. Sjösatte i söndags och i går och idag har vi riggat och gjort båten klar. Imorgon fm bär det iväg på en tredagars tur i Mälaren.
Per



fredag 3 maj 2013

Drivin'

Höganäs är under omvandling. Från en sommarstad i bruksmiljö till en mer allsidig åretrunt stad. Gamla slitna envåningshus i stadskärnan rivs och ersätts med bostadsrätter med sjöutsikt. Från den översta våningen. Ledningsarbeten, gatuarbeten, husbyggen blockerar den vanliga vägen från vinterförvaringsplatsen till hamnen. Rekade olika cykelbanor och strandpromenader, men enda vägen ner till hamnen går rakt igenom stan. Det blev en rejäl omväg.

Dags för avfärd!
Himmelsfärdskyrkan, Höganäs

Samma ställe, man kan ju inte stoppa trafiken för att fotografera hur många gånger som helst.


Lomma om en vecka?



onsdag 1 maj 2013

Walkin' in the street

Sjösättning närmar sig. Dags för den traditionella mastvandringen. Solsken, 10 grader, sval vind från havet lockar.

Pyspunka
Vidare efter en snabbtur till Biltema. Sundstorget Höganäs.

En tur som normalt tar 1 timme blev 4 timmar.

Här kommer lite bonusmaterial. Ett Youtubeklipp med Miles kvintett, som spelar Walkin'. Oberörd sprutar Miles 16delar (i ett ganska kort solo) i en låt som spelas i övertempo. Efter Tony Williams trumsolo kommer Wayne Shorter. Stackars Wayne, efter sådär 5 minuter in i klipper börjar han gå upp i limningen. Jag lyckades inte lägga in Youtubeklippet med direktlänk. Länken (här) tar dig till länken via Youtube. Och en hissnande version av Walkin'.