söndag 23 december 2012

Julfrid till er alla

Nu när det snart är julafton kommer en historia som ni kanske inte alls tycker handlar om segling. Vare sig om Vendee Globe eller kolfibermaster. Inte heller om plottrar eller kölar. Inte heller om SRS - tror jag iallafall. Det handlar om pistoler.


För några dagar sedan träffade jag Alf. Vi pratades vid till kaffet på vår gemensamme väns 50-års kalas. Han frågade hur det var med seglingen (uppriktigt sagt är det den vanligaste öppningsrepliken från folk som jag hamnar i samtal med). Bra svarade jag. För det har ju gått bra. Efter några minuters filosoferande över ämnet segling och kappsegling på klubbnivå så sa Alf: Nu ska jag berätta om pistolskjutning. Till saken hör att Alf, som är militär och tjänstgör på Revinge hed, tillhör svenska militärlandslaget i pistolskytte. Han klamrar sig fast i sin officersroll trots erbjudanden om att bli pensionerad - för då skulle han inte längre få vara med i landslaget. Han älskar tävlingsskytte och njuter av att tävla på elitnivå. Men det var inte det vi pratade om den här gången.
Ibland händer det - när han träningsskjuter bland andra. Ofta tillsammans med dom som ännu inte nått elitnivå. Tom ibland tillsammans med dom som just tagit sig förbi nybörjarstadiet. Alf skjuter sina serier - typ mest 10-or och enstaka 9-or. Hans träningsgrannar lyckas iallafall träffa sina tavlor. Dom tittar på Alf, dom tittar på Alfs pistol och nu kommer första kommentaren:
"Är den där pistolen tillåten?" Det är förstås en ganska spektakulär pistol med specialgrepp som ligger bra i handen. Och med rejäla sikten.
"Javisst -" säger Alf - "helt enligt reglerna".
Dom följande träningarna ser Alf att alltmer finesser dyker upp på grannens pistol. Men sådär himla mycket bättre resulat blir det inte. Nu kommer andra kommentaren:
"Tränar du mycket?"... "Vad tränar du på?" Alf ger sin granne lite goda råd. Resultaten blir bättre, kanske 6-or och 7-or, nån enstaka träff mittiprick. Tiden går - det går ännu lite bättre men ännu saknas mycket.
Nu kommer den förlösande sista kommentaren, den som Alf hade hoppats skulle kommit först av alla:
"Hur tänker du när du skjuter?" Om man börjar med den frågan så utvecklas man mycket snabbare. Man kan komma långt med även en pistol som inte ligger perfekt i handen. Hur hanterar jag vinden, hur uppfattar jag förändringar, har jag koll på mina konkurenter, hur trygg är jag i min segling?
Hoppsan, där lämnade jag skyttet.
Det är möjligt att det finns en sens moral i det här. Men det tar vi en annan gång.


Avslutningsvis kommer en 41 sekunders videosnutt. Se den som en julhälsning, omöjligt (för mig iallafall) att höra vad han säger. Låtsas att det är ett inspirerande poem med önskan om framtida goda seglatser när vintern nångång släpper sitt grepp. Låtsas också att avslutshälsningen är:
"God Bless you - from the Antarctic circle".

God Jul på Er Alla
önskar Anders B

1 kommentar:

  1. God Jul på dig själv!
    Kom ihåg en bakrutedekal jag såg för en massa år sedan;
    Börja med pistolskytte - träffa nya kompisar!

    SvaraRadera