måndag 9 april 2012

Seapilot

Seapilot för Ipad är nu tillgänglig via AppStore. Jag inträdde i Ipadvärlden för några veckor sedan och botaniserar bland alla mappar man kan ladda ner. Under rubriken "Navigation" hittade jag Seapilot, läste de två översvallande recensioner som fanns där, laddade ner programmet och sjökortet (?). Eftersom Piano normalt seglar långt ifrån täckningen för alla Hydrografikakort (dom täcker Koster i norra Bohuslän plus stora delar av Stockholms skärgård), nöjde jag mig med "Sjökort Sverige".  Kostade nästan 700 spänn innan jag kunde skapa mig en uppfattning om hur systemet fungerade och för att kunna bedöma hur bra "Sjökort Sverige" är.
Det unika med Seapilot är visningen av AIS. Det första intrycket är att det är många båtar som passerar Öresund, det vimlade av triangelsymboler med en streckad linje framför. Den funktionen skulle vi haft när vi för många år sedan seglade spinnaker med Q (Edmans Elvströmhalvtonnare) från Limhamn till Rungsted en oktoberdag med tät dimma och mistlurar precis överallt runtomkring oss. Kollade gästhamnen på Käringön, där fanns en uppsjö av båtar från Sjöräddningen. I Gullholmen låg en "Pleasure" båt (klickar man på en AIS symbol får man reda på vilken typ av fartyg det är).
Sen besökte jag smultronställen i Bohuslän, Vasholmarna, passagen Testholmen-Usholmen tex. Kollade inseglingen till Höganäs hamn. Och kände inte igen mig alls. "Sjökort Sverige" duger inte för den typ av precisionsnavigering som är möjlig med tex den Garmin 525 jag haft tidigare. Kortet har helt enkelt för dålig upplösning. Reklamen säger att Sea Pilot ersätter en plotter (typ Garmin/Simrad - min anmärkning) för en bråkdel av kostnaden. Min bedömning är att det gör Seapilot med "Sjökort Sverige" inte alls. Jag är benägen att kalla reklamen för vilseledande marknadsföring.
Om du vill undersöka kvaliten på "Sjökort Sverige" så gå in på Eniros sjökort. Jag har gjort några kontroller och det är samma kort. Om du tycker att Eniro duger, så duger också Seapilot.
I de två positiva recensioner som finns angivna i AppStore beskrivningen anges att dom provat med Hydrografika korten. Kostar 85 spänn per styck, typiskt behöver man köpa ett 20 tal bara för Stockholms skärgård. Plus lika många när Åland, Åbo, St Anna, Gryt, Blekinge, Sjaelland, Jylland, Bohuslän, Norge ska täckas. Till en kostnad av nästan en komplett Garmin/Simrad plotter?
Jag försökte skriva en tredje recension av Seapilot. Men hittade ingen möjlighet att komma fram på linjen. Jag skulle nog tagit det där med "Stockholmradio" (som har producerat Seapilot) mer på allvar. Bra för Stockholmare men inte för andra.


Nu ska jag ge mig ikast med den första appen jag köpte - iRegatta. Knappast en självförklarande app. Till Seapilot finns en .pdf manual (bra faktiskt). Hade önskat mig en manual till iRegatta också. Är det nån som har tips om bra skyddsfodral när man använder Ipaddan i sittbrunnen?

4 kommentarer:

 1. Jag skaffade MacENC i vintras men har bara torrseglat det än så länge. Det finns i en version till iPad och heter då iNavX. Inga sjökort med men det köper man från Solteknik. Tala då om att du har Mac/iPad så du inte får en PC-länk..
  Kika på det!
  http://www.inavx.com/

  SvaraRadera
 2. Blur-Peter rapporterade om ett nytt iPadfodral på METS och nämnde att han funderade på att ta in det i HAPPY-sortimentet. Inget resultat än så länge men kanske andra vägar?
  http://scanstrutblog.wordpress.com/2011/10/27/scanstrut-dame-nomination-for-new-product/

  SvaraRadera
 3. Hej Anders,

  De kort som SeaPilot använder är S57-data direkt från Sjöfartsverket. Det är orignalet som är det mest korrekta sjökortsdata som finns för svenska farvatten. De är absolut navigerbara i alla normala svenska farvatten, och definitvt in i Höganäs hamn. Exakt samma data används för yressjöfartens ENC-kort.

  Att du inte "känner igen dig" kan ju bero på att Seapilot följer den moderna standard för sjökortssymbolik som föreskrivs i IHOs rekommendationer, kallas S-52. Däremot gör inte de flesta plottertillverkare det (ännu). Om du på allvar menar att det skulle vara bättre verklig upplösning på din Garmin-plotter så tycker jag att du skall lägga upp skärmbilder för de båda systemen på de platser du vill påstå detta.

  Själv tycker jag efter 2 hela seglingssäsonger med Seapilot att det är en alldeles fantastisk app med mycket hög kvalitet på sjökortsdatat. Det kom dessutom hundratals uppdateringar nu före sommaren från SjFV som med ett enda klick lades in i korten.

  MVH

  /Marcus

  SvaraRadera
 4. Hej Marcus, jag har nu en nästan hel säsong med erfarenheter från Sea Pilot. Det finns flera löpande inlägg på den här bloggen om hur Sea Pilot fungerar för mig. Den viktigaste erfarenheten är att iPaddan inte fungerar när det är blött ute, Sea Pilot kan därför bara användas för navigering i gott väder. Om jag bara använder S57 kortet kan jag lika gärna använda Eniro på sjön HD. Vill jag ha med AIS signalerna använder jag Sea Pilot. Hydrographicakorten är noggrannare, jag vistas i Bohuslän på sommaren men tyvärr täcker HG korten bara några få områden. I Öresund (Ven, Höganäs etc) är Sea Pilot bra. Jag har en fast monterad Raymarine e7 plotter (med Navionics GOLD, som också uppges vara baserad på S57) i båten, iPaddan med Sea Pilot har bättre upplösning och större skärm och jag skulle föredra Sea Pilot om iPaddan hade varit sjötålig.

  SvaraRadera