tisdag 24 april 2012

Kolfibermast, en snart försvunnen båttillbehörsaffär och bottenfinish

Det är lätt att sätta på lite extra beslag på en Aluminiummast. Borra några hål, popnit eller plåtskruv. Och så är det klart. Men beslag på en kolfibermast? Popnit eller plåtskruv funkar inte för att montera belastade beslag. Båda två dras ganska fort loss ur masten. Man sitter där med urrivet beslag och fula uppflisade hål. Spinnakerbomskenan på mastens framkant är plåtskruvad genom masten till en 3 mm tjock Aluminiumskena som jag limmade fast på insidan innan bitarna sattes ihop. Några andra beslag sitter också på det sättet. Alla Seldenbeslagen är formgivna så att krafterna överförs genom kontakt mellan beslagets kant och det noggrannt utformade hålet i masten. Skruvarna håller beslagen på plats men bär inte mer.
Hur fäster jag en linförare för uthal? Förra året skar jag sönder en ring så att det blev en bra kontaktyta mot masten och sen lindade jag fast den med en tunn Dynemalina.
Nu skulle det bli permant. Ersatte Dynemalinan med ett ensriktat kolfiberband. Lindade hårt runt masten och blaskade på med epoxy. Alla ytor runtom var ordentligt avmaskade.

Där sitter ju en plåtskruv?
Kolfiberbandet på mastens framsida kapades bort (ingen epoxy där och maskeringstejp under gjorde jobbet enkelt). Blänker fint efter lite polyuretanlackering. Linföraren håller bort uthal och revlinor från kompassen (som skruvas fast med plåtskruvar).

Många båttillbehörsaffärer försvinner. Nu har turen kommit till Öresunds Marin som ligger i Höganäs hamn. Ingen affär att snabbt skaffa tampar i. Inget ställe att hämta ut Watskiprylar. Inget ställe att köpa fina kläder i. Inget ställe att snabbt få tag i smågrejer i.

T-köl, bulben har flat undersida.
En tur i Höganäs hamn. Vid sjösättningskajen står en kappseglings C/R. Inspekterar bottenfinishen. Väntade mig en högblank yta men möts av en knottrig rollad yta. Blir förvånad. Är det omodernt med superslät botten? Måste fråga Kjell när jag träffar honom. Det är ju kappsegling om lite drygt tre veckor.

4 kommentarer:

 1. Kjell brukar komma ner och kolla avundsjukt på min finnish. Han får kanske sänkt SRS nu? :-)

  SvaraRadera
 2. Ser ut som Gelshield. Den ger mycket apelsinyta och måste slipas. Använde LEFANT Epoxi Primer som gav klart bättre resultat vid rollning.

  SvaraRadera
 3. Hm, märkligt.... Trodde det var självklart att det är polerat som gällde, men dom som seglar denna kanske är så goda seglare att dom vinner i alla fall. För egen del får jag förlita mig på att polera....

  SvaraRadera
 4. Inte Kjells båt. Den ligger redan i Helsingborg.

  SvaraRadera