lördag 10 september 2011

Race

Tredje försöket (första försöket i våras varade 20 min, andra försöket i tisdags - vi bröt efter 4 minuter, det blåste 15 m/s i byarna och jag ville inte riskera seglen), Hamnaköret i Höganäs.En gång i tiden var detta ett samarrangemang mellan Vikens och Höganäs respektive Båtsällskap. Man seglade från hamn till hamn. Inte längre. Sedan många år är det enbart final på säsongens klubbseglingar i HBS. Besättningar till 4 båtar samlades på morgonen, banbeskrivning delades ut. Jaktstart, seglar med SRS 1,21. Lätt lätt lätt vind. I början ingen vind alls. Starten uppskjuten ½ timme. Trodde det var starttid för lättvind, men vi skulle ha starttid för mellanvind. Där rök 5 minuter. Kom iväg efter Toss, en Luffe 37 med mättal 1,23. Expressen valde att inte starta alls, man har många familjeplikter en solig septemberlördag. Efter oss startade Embla, en First 40.7 med SRS 1,33. Som redan har sopat banan med de andra båtarna i HBS klubbseglingar. En bra värdemätare alltså.
Lätt lätt lätt halvvind ut till första märket. Hissade plana spinnakern och föll av. Gled sakta förbi Toss i lä och rundade 6 minuter före Embla. Efter ytterligare drygt en timme kryss var Embla 1½ minut före oss, Kryssen hade gått ganska bra alltså, Mht mättalen så tappade vi knappt 2 minuter på den kryssen. Efter 3½ timmars segling gick vi imål 7 minuter efter Embla. Toss hade brutit, det är inte kul att segla lättvind när beväxtningen av botten har börjat sätta fart.
Shorthanded segling med Jörgen Larsson
Det blev ett härligt race. Provade båda spinnakrarna. Två båtar - visst är det lite fattigt, men det blev ändå en bekräftelse på att det är fart i båten. I Viken fortsätter säsongen två veckor till. Dags att flytta över båten. Till nästa år får jag skaffa DH mätbrev, med det förlängs säsongen ytterligare 4 veckor med seglingar på danska sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar