måndag 11 juni 2018

Kolfiberrodret nästa

Lätt att bli mörkrädd när jag ser banbeskrivningarna för Kolfiberrodret. Start på fredag em, lite drygt 100 NM kors och tvärs i Stockholms skärgård. Seglingens motto är "inte rakt men krokigt".


Start från Grinda utanför Waxholm, raka spåret ut till Kanholmsfjärden, som vi seglar upp och ner några gånger, sen ut för att runda Sandhamn, vidare norrut genom Björkskär, in mot Möja och till slut in där det är riktigt trångt. Allt är välkända farvatten, det var där jag seglade kors och tvärs för drygt 50 år sen. Med undantag av den där inre kroken, så långt in gick vi aldrig, skärgårdens yttre delar lockade mig mer.

Bilden visar den långa banan, i mellanväder seglar vi nog den på kanske 18 timmar. Speciellt med vindprognos som anger vind från SV. Den enda rena kryssen är ner på Möjas utsida. Där är trångt, blir många slag. På Kanholmsfjärden och på Sandhamns västsida och när vi går in i innerskärgården blir det mest sträckbogar. Kan bli många spinnakergippar på väg upp mot Prästkobben vid Lilla Nassa.

Om det nu blir den här banan. Troligare är kanske hårdvindsbanan, prognosen säger 9 m/s SV med förstås mer i byarna.

Hårdvindsbanan är inte lika komplicerad.

Lika lång men på mer lättnavigerade fjärdar. Samma inledning. Efter några krokar på Kanholmsfjärden bär det söderut, seglar ner hela Nämndöfjärden. Där jag seglat minst tusen gånger. In på Ingaröfjärden, rundar Grisselholmen (som var mina föräldrars favoritställe när vi var barn), tillbaka ut på Nämndöfjärden, en sväng runt Sandhamn (tror att en sann seglare från Stockholms skärgård inte kan tänka sig en seglats utan att kunna klappa Sandhamn), in igen till Kanholmsfjärden och vidare norrut, runt Möja och sen in i innerskärgården. Kan bli två hissnande spinnakerrepor, först upp för Nämndöfjärden och sen Kanholmsfjärden förbi Möja.

Prognosen idag måndag säger hårdvind från SV fram till midnatt ungefär och sen lättar vinden och vrider mot V. Blir många kryssbogar, förutom Kanholmsfjärden och Nämndöfjärden efter vindvrid hela vägen in från Möja.

Det här ska bli ett kul race. Som augustimånen på 90-talet med Johans PUH men med fler rundningar. Nästan bara välkända vatten, vi kör med tre segel, fock, stor och spinnaker. Kan bli fyra om vi tycker att den stora spinnakern blir för mycket, lägger med hårdvindsspinnakern. Men vindprognoser har ändrats förr, isåfall blir det helt andra både segel och banalternativ.

Vem vinner? I hårdvinden och dominerande inslag av halvvindsbogar är det upplagt för en skärgårdskryssare, i något lättare vind en trimaran. Vi seglar ju alla SRS och det kommer bara finnas en vinnare. I sånt fint sällskap får Piano spela andrafiolen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar