söndag 18 mars 2018

Varifrån kom all sand?

Solen skiner från en nästan klarblå himmel, några grader varmt, tar en tur till hamnen.

Isskorpa i hamnens inre del, allt är blekt i skarp marssol, ett fåtal båtar har legat i hela vintern.


Huset vi inte köpte
Vandrar ut på bryggan, Piano har sin plats längst ut längst bort. Det är en bra plats, iallafall var en bra plats. Den första plats man möter när man angör hamnen, brett mellan stolparna. Men förra året kände vi att kölen skrapar i botten. Inget dramatiskt, ganska snällt, det är fluffig sand med lite inslag av bottenväxter och det är nog så att kölens ständiga rörelse sopar rent när för mycket sediment hamnar där. Piano sticker 1,76 m, grannbåten, en Luffe 4004 med 2,1 m djupgående, hade ofta bottenkontakt. Lutar då lite grand, rör sig inte alls som en båt ska röra sig.

Pianos plats, Pianos stolpar. Några dm djupt vatten.
 Går runt i hamnen och inspekterar bottendjup. Pianos plats verkar extra utsatt för uppgrundning. Mycket sand har förts in i vinter. Blir inget problem i år eftersom  jag lämnar hamnen några dar efter 1sta Maj. Och återkommer i slutet av september.

Tyvärr är det ju inte bara att ringa efter ett mudderverk och rensa lite grand. Ansökan görs till Länsstyrelsen och en miljökonsekvensutredning ska bifogas ansökan. Hamnen är muddrad tidigare, alla hamnar utefter Skånska kusten måste muddras med jämna mellanrum, sanddriften är stor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar