söndag 9 augusti 2015

Ven Runt 2015

Ven Runt blev lite av en repris från 2012. Ett långt ben från Råå till Ven i lätt vind och motström. Men den här gången halvvind/slör istället för sträckbog och den här gången betydligt mindre ström. Men strömmen fanns där - några tiondels knop - och det lönade sig också denna gång att söka strömlä bakom Ven innan det var dags att ta språnget runt Vens NV rev.

Seglade med Joakim Axelsson t.v., Bosse Bergqvist t.h. och Hans Kimblad (som tog bilden).
Väderutsikterna sa regnskurar och kanske åska. Inget av det dök upp. Vinden skulle inledningsvis vara svag från ca VNV för att framåt ett-tiden vrida mot NNV och öka till sådär 6/7/8 m/s. Vindutsikterna stämde bra. Strömmen skulle sätta ca 0,3 knop norröver väster om den typiska skölden som går från Vens västra udde i en båge över mot Helsingborg. Öster om skölden är det mest svaga strömvirvlar under 0,1 knop.

Bleke och första start utsatt till 10:10 skjuts upp. Men bara 12 minuter, det fyller sakta från NV. Vi startar i tredje start.

Krysstart NV om Råå småbåtshamn, i svag vind gäller det mest att hålla fart och ligga på rätt ställe. Rätt ställe var vid startfartyget eftersom vinden fyllde lite mer på högerkanten. När vi närmar oss kryssmärket har vi J92 Jubilon lite framför i lä. Vi seglar precis lika fort, Jubilon har fyra i besättningen på railen framför masten (för att lyfta akterspegeln ur vattnet). Hans och Joakim flyttar snabbt fram, vi lyfter också vår akterspegel helt ur vattnet och - glider sakta ifrån. Seglar över Jubilon och rundar först i klass 3.

Båtarna i starterna före oss har glidit iväg men söker sig märkligt nog mot väster, ut i motströmmen. Det är lockande att höjda för det går trots allt lite fortare. Genom vattnet. Men brukar straffa sig rejält när man ska falla för att komma ner till märket. Vår strategi var klar, segla lågt, ordentligt lågt så att störningarna från båtarna i lovart blir så små som möjligt. Vattenytan är stundtals blank, vinden står några meter upp. Vi har med vår längre mast fördel framför dom mindre båtarna framför oss.

Jubilon glider förbi i lovart och seglar igenom småbåtsfältet. Vi fortsätter vår låga och lite långsammare kurs. Expresserna i första start seglar långt upp i lovart. Bakifrån kommer dom stora båtarna som också seglar lite underbåge efter oss.

När vi närmar oss rundningen Ven NV har Jubilon halkat bakåt, istället glider Xp38 Xpresso förbi i lovart. T780 Ed med sin gigantiska gennaker har seglat en ordentlig överbåge  och kommer ångande från lovart och glider också hon förbi. Den nya vinden från NNV kommer alldeles innan vi rundar (snacka om god timing - vi slipper plattlänsa i den gamla svaga vinden). Kracer 40 Krackemut kommer bakifrån men pga vindvridet klara hon inte att bära sin stora svarta gennaker. Trots byte till först code zero och sen plattare gennaker kommer hon inte förbi. Vi loggar som mest fart över grund 8,4 knop med ordentlig krängning (det har Piano inget emot).Bär spinnakern hela vägen till Landskrona, vi rundar precis före Krackemut och sen blir det kryss tillbaka till Råå. Ganska snabbt går Krackemut förbi, kort därefter också First 40.7 Yro.

TackTick och Prostart
Bosse B, intensiv spinnakersegling
Kryssen upp till rundningarna först innanför bojen i Ålabodarna och sen utanför Rydebäck blir en enda lång trimningsrepa. Bosse trimmar focken och ungefär utanför Ålabodarna hittar vi ett superläge, den mest effektiva delen av segelplanet är ju fockens övre halva och det handlar om att öppna toppen precis rätt.

Efter Rydebäck gled också X-40 Safran förbi i lä, vi blir 6:a i mål, dom andra båtarna i klass 3 har gått bättre än vi från Ålabodarna så avståndet till nästa båt Bongo 960 Marie-Cacao blir 1½ minut seglad tid.

Vi blir etta i klass tre och tvåa totalt efter Xpresso. Marginalerna till båtarna efter oss är små, en minut till X99 Mille, två minuter till Yro och tre minuter till T780. Resultat finns (här).

Trots den dåliga vinden i början blev det en riktigt fin segling. Tack RHSS! Det var ett gediget prisbord. Vår köksutrustning utökades med en tryckkokare - Tack Kökscentrum. Och dessutom åkte jag därifrån med en sprillans ny Ray70 VHF radio - Tack Hjertmans - vi hade också i år tur i den allmänna utlottningen av sponsorpriser.

Slör mot Landskrona med Ven i bakgrunden.
Joakim Axelsson gjorde en paus i sitt Mixerseglande i Bohuslän och kom ner enbart för denna segling, det var första gången han var ombord. Bosse, som också var med förra året, är en klippa när det gäller spinnakersegling. Två supertrygga seglare som skötte all taktik och trimning. Hans har seglat med på Piano flera år. Allt funkade bara jättebra ombord. Tack Joakim, Bosse och Hans, Jag kunde helt koncentrera mig på att styra.

3 kommentarer:

  1. Det var kul att få vara med Anders. Vad är några mil i bil när man får en härlig dag på sjön. Jag hoppas på fortsatt förtroende framöver:-).
    Lycka till nästa helg.
    Mvh Joakim Axelsson

    SvaraRadera
  2. Grattis, ni är svårslagna där ner! (och annars med ) :-)

    SvaraRadera