söndag 7 september 2014

HYC's 2Manna Helsingborg - Helsingör TOR

I helgen seglade Piano shorthanded Helsingborg till Helsingör TOR. Inte raka vägen förstås. På lördagen var banan lagd från norra hamnen i Helsingborg söderut, vi skulle runda bojen Ven NV och målgång utanför norra hamnen i Helsingör. Tidigare år har seglingen går till Gilleleje, ombyte förnöjer och nu var det Helsingör som gällde.
Reparationen av masten hade gått bra, en snabbtur i båtmansstolen för att montera Windexen och spraya mastskenan med McLube. Dunker kulturhus i Helsingborg en tidig septembermorgon.
Mastlikrännan på plats!
Frukost, rorsmansmöte i HYC's klubbhus. Första start kl 10.00, vår start 10.20.39, jaktstart med predikterad målgångstid 14.23.

Svag SO vind och nordgående ström, kryss i motström. Svårt och den som vågar sig närmast land och håller sig där har störst chans. Dessutom ska vi förbi den strida strömmen av färjor som går över till Danmark.Vi slinker förbi första hindret - den norra pirarmen vid färjeläget, ligger mellan 10 och ca 50 m utanför dom utfyllda strandskoningarna. Vi är snart förbi Mamba 33:an Caramba som startade drygt 20 min före, och jagar Dehler 29:an Lova. Nästan ingen fartskillnad mellan båtarna, men vi tar oss förbi genom att gå närmare land.
Kortslag söderut utanför Helsingborgs Sydhamn. Kryssvinklarna är bättre när vi slår nära strandkanten.
Rundning av Ven NV. Navionicskortet i e7:an visar två bojar (det är förstås bara en), inget av förslagen är rätt.  Vi kommer kryssande uppifrån från häger i bilden, vi trycks ner i lä av strömmen och kryssvinklarna är riktigt kassa.Slår från BB till SB, i höjd med bojen tillbaka till BB och kanar i sidled mot bojen, som vi klarar med ca en halvmeters marginal.
Rundningen av Ven NV blir rena deja vy upplevelsen (här). Vi rundade samma boj i samma svåra ström under Ven Runt för två år sen. Den gången som BB rundning, dvs vi var tvungna att slå ute i motströmmen, SB rundningen den här gången är lättare. Bakom oss kommer Farr 30 Youth ikapp, dom går som tåget i den lätta vinden. Det är Pierre Grönberg som seglar med sin pappa Peter, båten kom 6:a av 16 båtar på VM i Köpenhamn i augusti. Slör/läns norröver mot Helsingör, tar drygt 2 timmar. Vi rundar några minuter före Farr 30 Youth men dom går ifrån oss 22 min upp till Helsingör, ca 1 knop snabbare. Lova med Peter och Susanne Snygg kommer trea, tätt följda av First 40.7 Embla med Michael Möller. Första båt går i mål på nästan precis idealtiden, men tidsmarginalerna mellan båtarna blir sen stora. Förtöjer i stora hamnen utanför det nya sjöfartsmuseet (väl värt ett besök).

Vid sextiden samlades vi på Akselstorv för att gå på restaurant Chaplin, normalt enbart öppen dagtid, men tar emot slutna sällskap kvällstid. 25 personer vid långbord, vi frossade i seglingssnack i flera timmar.

Samlades på samma ställe halv åtta på söndagsmorgonen för att brunch, rorsmansmöte kl nio nere på kajen. Väderrapporten spådde avtagande vind som mitt på dan skulle dö ut nästan helt. Banan las söderut även på söndagen, Nordgående ström är starkare norr om Helsingör och risken fanns att ingen skulle klara att segla tillbaka till Helsingborg om banan las åt det hållet. Runda trafiksepareringens södra begränsningsbojar W7, M7 och E7, en kort bana, 10 NM.
Start utanför nordhamnens vågbrytare, tillräckligt med vind för att klara motströmmen. Caramba och Dezzeo seglade hem till Höganäs direkt på morgonen och första båt iväg var Lova. 13 minuter senare startade Piano. Första svårigheten var att ta oss förbi Kronborg.

Start utanför vågbrytaren ovanför bildens vänstarsida i SO vind. Pianos spår i rött. Strömmen sätter norrut och vi kortslår i medströmsvirveln, slår utåt när lodet visar ca 2,3 m. Kryssvinklarna avslöjar att medströmmen är ordentlig. Ute i strömmen för att ta oss förbi Kronborg blir kryssvinkeln förstås sämre. När vi segat oss förbi udden möter vi strömmen på SB bog och den lyfter oss åt lovart.
Väl förbi Kronborg hade vi bara Lova kvar framför oss.  Vi nådde dom inte men 13 minuters tidsskillnad hade krympt till 7 minuter efter 2 timmars segling och vinden avtog alltmer. Farr 30 Youth blev fast i vindhål och var över en timme bakom oss. Vi vann totalt med ca 20 minuter beräknad tid före Lova med Farr 30 Youth på tredje plats.
Farr 30 Youth t.h. glider i mål. Farr 40.7 Embla t.v. och First 36.7 AFK i mitten,
På molen vid HYC's klubbhus. 2manna seglingar i litet format är riktigt trevligt! 
Tack HYC för ett fint arrangemang! Fullständiga resultat hittar du (här)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar