lördag 13 september 2014

Kvällssegling en fredag

Ett nytt initiativ: kvällssegling en fredagkväll, start vid 7-tiden och ca 3 timmars race i tilltagande mörker. Väderutsikterna spådde ca 5/6/7 m/s och avtagande och det stämde precis. Strömutsikterna var tilltagande nordgående ström och självklart låg den sista rundningen ute i strömfåran (det måste ju vara en lysboj så att man ser vad man ska runda).
Eget fartyg markeringen mitt i bliden anger var vi bor (om du undrar). Start utanför Vikens hamn, banan går utanför Svinbådans fyr och alla sjömärken,
Några minuter efter start, Sjöstjärna, Bernes Swedestar 370 ligger bakom men går så småningom om på kryssen upp till Höganäs angöring. Fredrik trimmar storen.
Det började fint, halvvindsstart utanför hamnpiren (för att vi skulle gå utanför bottengarnen alldeles norr om hamnen), väl förbi yttersta kryssmärkta bottengarnspålen var det bidevind norröver för att runda Höganäs angöring. Också den bojen låg ute i strömfåran, men så dags blåste det fortfarande och dessutom var det ännu svag nordgående ström.
Sjöstjärna rundar först ca 100 m före Piano. Tomas U i sin X99 gick närmare land norröver och utnyttjade den svaga medströmmen där, dom kom nära men nådde oss inte.

Efter rundningen följde en 6 NM lång läns i allt svagare vind och starkare motström och det blev bara mörkare och mörkare.
Ordentligt utspritt fält. Vi har Sjöstjärna på vår BB sida ca 100 m framför.
Det blev mycket ficklampa på Windexen den här kvällen. Seglar BB halsar i NO vind. Hans kör spinnaker.
Sjöstjärna seglar med gennaker och Piano för spinnaker, vi går i spår lite nedanför för att kunna attackera senare genom att lova och få fart genom deras lä. Men ungeför utanför Viken med drygt 1 NM kvar till rundning har vinden lagt sig så att vi inser att nu handlar det bara om att komma runt märket. Motströmmen har ökat till ca 1,5 knop och vi seglar ca 3 knop genom vattnet.Spåret visar först en ordentlig lovning vid den svarta pilen  för att få fart och för att komma ur strömmen.
Vi kommer i spåret uppifrån t.v.
Sjöstjärna ligger fortfarande BB framför. Dom gippar - lite för tidigt visar det sig senare - till SB utanför Domsten och går precis framför Piano. Vi fortsätter för BB halsar.
Vi möter och lovar upp bakom Sjöstjärna vid pilen. Klicka på bilden så blir den större! Vi fortsätter ca 400 m innan vi gippar.
Gippar med, som vi tycker, ordentlig marginal, vi måste ju hålla tryck i spinnakern så att farten räcker för rundning. Om båten hade funnits med i bilderna så  skulle du se att vi har en "avdrift" på ca 30 grader den sista biten in mot bojen. Vi närmar oss med känslan av att vi är på god väg att bredsida en 3 m hög stålboj i hiskelig fart.  Men en kraftig kursändring just när vi är halvägs förbi gör att vi klarar oss med några centimeters marginal. Det är nu becksvart och Sjöstjärna har halkat för mycket norröver och missar bojen. Så småningom lyckas dom ändå ta sig runt men i den nu nästan obefintliga vinden är det ingen annan som kommer lyckas.
Spåret tillbaka till Viken. Ser ut som att vi kryssar, det var precis styrbart och känslan var att vi drev mest.
Paddelhjulsloggen visade för det mesta 0,0 knop, GPS farten på e7:an (Raymarine plottern alltså) vet jag sen tidigare att den kan ju visa lite vad som helst. Peter H, som praktiserade ombord, hade en Garmin Quatix GPS klocka som ingav oss visst hopp, vi drev åt rätt håll. Det gällde bara att inte bli kvar ute i strömmen. Utanför stenrevet vid Glommen (upp till höger i bilden ovan) började en Ostan bygga på som räckte till en spurt in i mål med 4 knops fart. Men det fanns ett hinder kvar - dom yttre bottengarnspålarna söder om hamninloppet. Fredrik står på fördäck med ficklampa och spanar. Och ropar så småningom att vi måste falla, Han ropar allt högre och till slut faller vi väldigt mycket, det blir en stor extra sväng tills vi passerar den yttre X-märkta pålen som har en fullständigt oansenlig LED lampa med lysvidd på typ 2 m. Det är väl helt enkelt inte meningen att man ska segla här när det är mörkt ute?
Bottengarnsväjningen vid pilen
Sjöstjärna gick förbi oss och kom i mål 22.47.30, vi kom knappt 6 minuter senare, 16 NM på nästan 4 timmar. Det gick fort i början.Vi snabbar oss så mycket vi kan med att göra i ordning båten, packa ihop spinnakern, vika storsegel, på med kapell till stor och fock, koppla ström, på med sittbrunnskapell. Vi är sist till klubbhuset och den riktigt heta bön- och köttfärssoppan.

Det blev en stor besvikelse i klubbhuset när jag valde att inte spruta magnumflaskan med bubbel. Men det finns ju ett mycket bättre tillfälle för detta!

Tack WBS för en fin, kul och udda segling. Detta var Pianos sista race för i år. Tack Hans och Fredrik för en intensiv och framgångsrik säsong. Och Tack Peter för att du tog med dig din energi till Piano den här kvällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar