|
Hela familjen Heldal på besök, sommaren 2010 |
Arild ringde. Han hade läst om
säsongens sista race och gratulerade. Och berättade om hur fantastisk Hansson 31 är. Jag har skrivit om Arild och Anne tidigare
(här). Han flödar över av superlativer om båten. Det har han gjort förut, men denna gång kunde jag bekräfta iallafall en del av de fördelar han alltid har hävdat. Det var Arild som övertygade mig om att behålla kölen precis som Gösta ritade den för 10 år sen. Jag är lite klåfingrig och modifierar gärna. Men Arild hindrade mig - inte handgripligen men genom att berätta hur båten uppför sig. Tack Arild! Vad är det som är bra med kölen? Arean är ca 50% större än många moderna båtar med djupa och smala kölblad som aspirerar på att vara specialbra för kappsegling. Dvs typ nästan allting som lanserats de sista 10 åren. Fördelar med den större kölen? Man seglar med mindre avdrift, man kan pina båten i trängda lägen, man kan segla högt i låg fart. Finns det inga nackdelar? Inga som jag upptäckt hittills. Men det är ingen NACA profil. Det är en Gösta Edwardsson modifierad GAW profil, en spinnoff från Göstas flygplanskonstruktioner. Utvecklad för lågfartsflygning med propellerplan. Maxtjocklek drygt 8% av kordalängden. Dvs kölen har samma tjocklek som dom smala djupa kölbladen med normalt 12% tjocklek.
|
Arild och Annes Hansson 31, bilden scannad från Seilmagasinet. Utväxlingen i häckstaget är 48 ggr, minus ca 10% pga av att hanfotslinorna är sneda i förhållande till häckstaget. Och minus en massa friktion. Det är lätt att man tappar mycket kraft i ett blocksystem pga anliggning mellan linor tex. |
I sista numret av Sejlmagasinet (Nr 8 2011) finns en 4-sidig artikel om Arild och Anne Heldal. Under rubriken:"Laeringspyramiden 3 - Uten å vaere godt forberedt vinner man ikke. Noen tar det lenger enn andre". Arild och Anne seglar sin Hansson 31 "Frökna" shorthanded, dvs på enbart två personer. Har ett storsegel, en fock och två spinnakrar, instrument för att kunna bedöma fart och vind. Mha GPS också ström. Och sen seglar dom mest på känsla. Aldrig autopilot. Och förbereder sig mycket noga när det gäller banan. Inför Bohusracet hade dom rekat möjliga passager framför allt NO om Koster. Rak kurs ger högre fart (mindre omtrimningar) och kortare väg. Och pratat med dom gamla uvarna i Uddevalla för att hitta rätt spår söderöver. Jag köpte artikeln från Sejmagasinet (för NOK 60.-):
http://www.seilmagasinet.no/id/38575.0 Det var det värt!
|
Ekteparet Heldal. Bilden klippt från Seilmagasinets hemsida. |
Det som inte står i artikeln är att Arild och Anne har seilat sammen i hur många år som helst, mest i Snipe. Det ingår ju också i begreppet "Förberedelser"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar