Det finns en statistikfunktion på den här blogen. Jag kan se vilka inlägg som har flest läsare - inläggen om att bygga mast och bom toppar. Här kommer en beskrivning av slutmonteringen av bommen.
Först en rekapitulering: Köpte alltså kolfibermast och -bom som halvfabrikat direktimporterat från CST composites i Australien. Innan finanskrisen hösten 2008, innan den australiska dollarn hade stigit. När 1 AUD kostade 5,30 SEK. Idag är kursen 6,77 per SEK, ca 30% dyrare. Det motsvarar en ökning med nästan 20 kSEK för hela byggsatspaketet.
Jag hade ganska stor erfarenhet av att modifiera Al-master men ingen alls av att bygga i kolfiber. Det handlade om att hämta in kunskap. Spionera på alla svarta master jag hittade. Leta på nätet - där finns det många redovisningar. Tyvärr nästan ingen support alls av CST. Jag vet inte om detta beror på att dom inte vill/kan lämna ifrån sig information (för att dom inte har/hade nån) eller om det handlade om ansvarsproblem som skulle kunna innebära att om dom lämnar råd kan dom bli ställda till svars av självbyggare som misslyckats och som känner sig lurade. Det är förstås också en del av mitt problem - kan jag bli ställd till ansvar för det jag skriver i den här bloggen? Jag hoppas inte det. För det första har jag inga som helst ekonomiska intressen i relation till CST. När jag började med det här projektet hade jag nån slags baktanke att kanske producera kolfibermaster baserade på CST's profilprogram. Men inte längre (fast jag skulle inte dra mig för att bygga en ny mast till mig själv eller supporta nån kompis om det blev aktuellt). För det andra så redovisar jag precis hur jag har gjort och hur det fungerar. Jag är glad (och stolt) över den mast som sitter på båten, men bl.a. garantifrågan har fått mig att inse att ett sånt projekt är förknippat med för stora kommersiella risker. Men - som sagt - jag delger gärna mina erfarenheter till andra galna entusiaster.
Här kommer sista delen av beskrivningen över
hur bommen tillverkades. I vardera änden av bommen måste det finnas blocktrissor för uthal och rev. Jag valde två tvålinsrev. Dvs skothorn och halshorn är separerade. Alternativet är enlinsrev - man revar hals och skothorn med samma lina. Blocktrissorna är monterade mellan två 5 mm glas/epoxi plattor, ca 250 x 120 mm stora. Plattorna limmas ihp med 15 mm distansbitar av divinycell. Plattpaketen skjuts in i bommens vardera ändar och skruvas fast med IKEA muttrar, 12 mm cylindriska ca 30 mm långa bitar av syrafast rostfritt stål och tvärgående gängat hål på mitten. Bilden visar plattpaketet i bommens främre ände. IKEA muttrarna är inringade med gult, blå ringar visar riggbultar som håller blocktrissor till - underifrån - uthal, rev 1 och rev 2. Den röda riggbulten till vänster är fäste för uthalets kaskadsystem, utväxling 8 ggr (borde vara 32 - ska ändra i vinter).
|
Hålet för riggbulten (vid spetsen t.h.) som fäster bommen till mastens bombeslag syns knappast men finns där. |
Bommen var ganska ofärdig när vi seglade norröver för en månad sedan. Det är vanligt att fästa skotsystemet i kolfiberbom med hjälp av tex kardborresling. Bilden nedan visar en ganska rörig lösning med dynema stroppar. Linor för reven är bundna runt bommen. Storens skothorn fixeras mot bommen med en kardborresling.
|
Ganska rörigt! |
Plattpaketet i bommen yttre ände är fäst med totalt sex IKEA muttrar, tre i överkant och tre i underkant. Jag slipade av två Wichard M8 öglebultar, kapade till lagom längd och monterade dom istället för två av skruvarna genom IKEA muttrarna. Revlinorna binds i storseglets skothornsöljett, den enda slingen runt bommen är karborreslingen som håller ner storseglets skothorn. Den här lösningen fungerar på Hansson 31 bommen eftersom skotet är fäst i bomänden. Sling runt bommen rekommenderas om skotet fäster en rejäl bit framför skothornet.
|
Två öglebultar till storskotet |
|
Ficka för spinnakerbom är skruvad i vardera änden och fäst med bitar av 3M dual-lock (köpt från Happy Yachting). |
Uthalets utväxling ökades med en faktor 2 mha ett Wichard fallschackel.
|
Vid mätmärket |
Var ute och testade i lättvinden. Behöver många timmar i båten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar