tisdag 9 augusti 2011

Bohuslän TOR

Midsommar passerade, ytterligare en knapp vecka innebar fantastiskt fint sommarväder med sydliga vindar, kämpade med att leta besättning för segling norröver samtidigt som installationerna slutfördes. Pumpen för sjövatten till toaletten fungerade inte, fick snabbt skaffa en ny. Äntligen en fungerande toalett. Gasolen OK. Fullbordade tillräckligt mycket el för ljusa sommarnätter. Avtalade med Göran, Fredrik och Pamela om segling norröver på fredagkvällen. Usla väderutsikter, lördag skulle det bli kuling över Kattegatt. Men bara 5 - 8 natten mellan fre-lör. Seglade kl 21, vinden ökade och framåt 02 hade vi kulingen från NV 12 timmar för tidigt. 2 rev. Också ett sätt att inleda sommarseglingen med en ganska okänd båt. 06 alldeles söder om Falkenberg slog vi till SB halsar. Fredrik sa plötsligt att röstjärnet till SB undervant verkade röra sig. En snabb inspektion - den stora brickan började underifrån tugga sig igenom sandwichlaminatet. En provisoriskt monterad för hög öglebult gav snedbelastning på röstjärnet, all belastning hamnade på brickans ena kant. Reparationen blir bättre om jag gör den hemma i Höganäs. Ganska slaka angör vi Höganäs hamn vid 12-tiden. Plastar ordentlig förstärkning, skaffar den rätta öglebulten, reparationen snabbt klar. Ringer Pelle och Matts. Seglar från Höganäs på torsdagen kl 16. SV 6-7-8 m/s, gennaker hela vägen. Angör Valö fyr söder om Gbg, 91 M på 12 timmar med 12 knop som maxfart. Matts hoppar av i Mollösund, vi andra fortsätter till Hermanö och förtöjer vid boj i Hermanö ränna. Lärde vi oss nåt? Ja - det kan gå fort på slör med gennaker. Men inget om kryssfart.
Besättning mönstrar på
Sen blev det inte så många seglingsdagar. Ett besök på Vasholmarna, en segling norröver några dar.
Måste ju prova!

Hamnade i Fjällbacka när seglartåget intog stan. Vi blev faktiskt varnade redan när vi letade plats. Men elen stängdes av 0030 för att dom värsta ljudmaskinerna skulle tystna. Min 12-årige son tyckte det var häftigt. Segling tillbaka från Fjälbacka till Hermanö ränna i svag V, satte gennaker vid Hållö och slörade förbi utsidan Gåsö, innanför Testholmen och Vasholmarna. Erik och Viktor läste Kalle Anka nere i ruffen. Precisionsnavigering mellan grynnorna krävde ordentligt samarbete. 7 knop på alldeles platt vatten - det var mäktigt. Kerstins kommentar efteråt: "kul - men jag blir aldrig som Anne Heldal".

Besättningsbyte. Seglade söderöver några dar och besökte Marstrand. Ett under av ordning och lugn i hamnen jämfört med Fjällbacka. En bastant ordningsvakt patrullerade gästhamnen och tystade alltför ljudliga fester.
Ny besättning
Dags för hemsegling. Med Viktor 12 år och med det helt överordnade målet att han inte fick bli rädd och att han helst skulle gilla segling lite mer när vi kom hem. Det blev 5 timmar segling i lättvind och drygt 15 timmar motorgång. Och många timmars småprat på relingen. Plus att V läste ut två böcker och en Kalle Anka pocket. Vrångö är fint, Varberg OK.
Laholmsbukten. Plattvatten och motor på halvfart.
Kullen, 8 M kvar
Höganäs skyline
Man kan undra om det är nödvändigt med kolfibermast? Inte för loj familjesegling! Dags att börja segla båten ordentligt. Då kommer nog svaret på frågan om kolfibermasten. Tusen fix återstår!

1 kommentar:

  1. Så du var uppe och hälsade på i bohuslän.. Bra sätt att få till en segling som sträcker sig utanför hemmabukten det där att ha med olika besättning på valda sträckor. Då får alla lagom mycket segling. Gästerna hinner inte tröttna och man själv får sträcka ut på lite längre turer. Hade tänkt mig en tur till Danmark med Cheetah:n men allt blir inte som man tänkt utan vi fick även vi hålla till i bohuslän, och det var inget nerköp, fick den goaste segelsemester jag varit med om!

    SvaraRadera