måndag 4 april 2011

I Guds fria spruthall


Några veckor sen sist. Bloggen har stått still, men inte pianoprojektet! Vi följde vädret dag för dag, när kommer en dag med över 10 grader varmt och svag vind? Utan regn, inte för fuktigt. En nåd att stilla be om i ett råkallt Skåne. Vi följde norskt, svenskt och danskt väder plus översiktliga prognoser för hög- och lågtryck över Europa/Atlanten/Grönland. I mitten av förra veckan var (nästan) alla överens. Öresund regatta flaggade för att det är tid att fixa sin båt, Dragan och jag satte igång med att förbereda sprutmålning. Dragan hade provat att spruta 2 luckor utomhus i +5 graders temperatur med Biltemas 2-komponent polyuretanlack. Det verkade fungera, med rätt mängd lösningsmedel så sträckte färgen så att det blev blankt och fint. Dags att packa in ruff och sittbrunn.

Försenad julklapp eller?

Dragan har gedigen erfarenhet av sprutlackering - pappen ska vikas rätt, demontering planeras vid montering.

2 rullar tejp, blå över och gul under, gul är bäst - ger skarpast kontur och lätt att sätta dit och att ta bort.
Biltematejp duger inte för precisionsmålningsjobb. Vi provade tre andra sorter. På Tapetlagret i Höganäs hitta vi vanlig gulbeige tejp som kostar dubbelt så mycket som på Biltema. Bra klister, stark tejp men lite svår att få bort. Och blå tejp speciellt avsedd för fönster och som kan sitta kvar länge trots solsken, kostar 3 gånger Biltematejp. Bra men inte superbra. Den överlägset bästa maskeringstejpen är 3M's "precision tape" (hitta vi på Colorama). Den kan enligt reklamen sitta kvar ett år utomhus i solsken utan problem med att den biter fast, mycket lätt att montera, en dröm att dra bort. Ger knivskarp kant. Kostar nästan 4 gånger Biltematejp. Värt varenda procent!

Lördag fm. På väg till en mindre (för färgsprut) känslig omgivning.
Den fina Harbecktrailern väl inpackad.
Dags att börja spruta, solsken, lite kall vind. Håller tummarna!

Dragans kommandon blir kortare. På gränsen till irriterad. Färgen sträcker inte som den ska! Mer lösningsmedel!
Däcket också. Första varvet - en missnöjd Dragan, andra varvet - lite bättre, tredje varvet sprider sig ett leende över ansiktet på en då riktigt gråhårig sprutlackerare.
Sprutad tre varv, blankt i en nedåtgående halv gul sol!
Sen rev vi pappen runt botten och trailer, körde tillbaka båten till Dragans verkstad, såg i kors, rätade ut stelfrusna fingrar. Tänkte att det är väl som att segla ett tredjedels Bohusrace. Undrar om det finns varmbad vid målgång i Smögen också? Hoppas färgen härdar ordentligt!

2 kommentarer:

  1. Det var inte dåligt att ni fixade att spruta på färgen i den temperaturen. Gott att se att projektet fortskrider för dig.
    Mitt kölprojekt till cheetah:n har i praktiken stått still i flera veckor nu bla. pga förseningar med kölformar , och frustrationen och pressen att få det färdigt innan första kappseglingen börjar ta glädjen ur detta projektet tyvärr.
    För att undvika att projektet går helt i baklås har jag nu bestämt mig för att sjösätta med orginalkölen, och växla ner tempot på arbetet med nya kölen. det får ta den tid det behöver.

    SvaraRadera
  2. Tack Mikael för uppmuntran. Jag kan tipsa dig om att jag haft kul med detta projekt i snart två år. Glädjen överskuggar frustruationen!

    SvaraRadera