söndag 17 april 2011

Hål i huvet

Kanske en vacker dag, på en fjärran fjärd, du blir omseglad av en glänsande vit Piano (detta är ett problem vi inte förutsåg vid namngivningen - ska det vara ett ettord eller ett enord, med gamla tiders begrepp reale eller neutrum). Eller du kanske ankrar i en avlägsen vik och finner Piano till granne. Och börjar undra över alla knepiga detaljer. För att undvika att du då förblindas av allt konstigt - så mycket att du inte förmår se alla finesser, ska jag redan här redogöra för de uppenbara dåliga lösningar denna båt påtvingats.
Dessutom svarta mantåg - sånt skit!
Platta fendertar, vilket dj-vla mög. För tunna, blåser undan i vindstyrkor över 6 m/s, skapar automatiskt närkontakt. Till dessa fendertars försvar i just detta sammanhang är att Piano själv helt saknar annat skydd, tex i form av 2 x 4 tums avbärarbalk i teak eller Al skena. Det är uppenbart vilket skrov som snabbt mals ner.
Hur är tänket vid val av fallwinschar? 31 år gamla Andersen 16 tvåväxlade överdragna gammalt smeck. Kan väl inte va nåt när kulingen ylar?

Han sålde Manzanitan men kunde tydligen inte skilja sig från winscharna.
Nu kommer vi till båtens största svaghet - avsaknad av navigationsbord. Visserligen kan man ju alltid vinka på hjälp och be om nån slags kompasskurs till tex Marstrand. Där är ju trevligt. Men nån stans ska väl det finnas plats för dator och hela kittet.

Här finns ju en liten yta. Räcker kanske för en Iphone?
Ingen plats att ha grejer. Inga fack, inga hyllor? Måste faktiskt erkänna att jag brutit mot denna regel. Jag bad Matts M (med rötter i Mollösund och som byggt den ganska sparsamma inredningen) att fixa ett fack och hyllor för necesärer. Kanske också med plats för nån bra bok.

Matts bekantar sig med Piano inför Bohusracet.

Får väl plats en kudde längst fram iallafall.
Åsså alla dessa olika sorters skruvar. Behövs väl en bautastor verktygslåda bara för alla skruvmejslar, insex- och torxnycklar och fasta nycklar för jag vet inte vad.

Duger inte spårskruvar längre?
Och den där båten har han jobbat med i två år. Knepigt!

Hole in head (old Swedish expression)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar