onsdag 23 september 2015

Kväll/nattsegling i Viken den 11te sept

För 12 dagar sen seglade vi kväll/nattsegling i Viken, arrangerad för andra året av WBS. 7 båtar kom till start, blåste fint från SO. 7/8/9/10/11/12 m/s från en ganska ovanlig riktning. Frånlandsvind utan vågor men förstås en massa ström, nordgående som för det mesta. Gemensam start kl 19, målgångstid fick vi ta själva. Slör över mot W1 utanför Hornbeck. Måste segla högt för att träffa rätt. Vi är enda båt som sätter spinnaker.
Seglar med Conny och Hans, Hans kan Piano utan och innan. Det är Pianopremiär för Conny. I byarna toppar vi 12 knop, rundar W1 knappt efter Bernes Swedestar 370. Kryss upp till E2 utanför Domsten. E2 står mitt ute i strömmen, vi slår direkt mot Svenska sidan för att gå in i strömlä och smygköra efter stranden mot Domsten för att sent gå ut mot märket. Men nånstans slår det slint och vi slår till BB fortfarande ute i strömmen. Motström 3 knop, vi gör mellan 3 o 4 knop över grund. Jag undrar fortfarande varför vi inte gick in ytterligare 500 m där det var strömlä. Kortslutning. Rundar drygt 10 minuter efter Berne, vi sätter den platta spinnakern, nu blåser det över 10 m/s och är riktigt becksvart. Gör 12 - 13 knop över grund, rundar Svinbådans fyr och kryssar hem mot Vikens hamn. Pirbelysningen har slocknat, lamporna på inseglingsmärkena har slocknat, riktigt svårt att navigera. Gick mot hamnpiren och tog nån slags målgångstid, gick sen ut o bärgade seglen. Och letade oss sen sakta in till hamninloppet.

Berne vann, Piano kom tvåa. Den här kvällen tappade jag mycket av mitt mörkerseende, riktigt svårt att se E2 med alla ljus från Helsingborg som bakgrund.

I hamn väntade korv och en trevlig stund i klubbhuset. Sannolikt årets sista kappsegling med Piano, men lite fartträning ska vi få in nästa helg.

Rodret uppförde sig bra. Vi tappade greppet två gånger när en kraftig by drog omkull båten i kombination med en våg som lyfte aktern. Faktisk upplevde vi precis samma sak med Bosses Dynamic 35 under Byxelkroken. Det gäller att vara på alerten med storskotet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar