onsdag 10 december 2014

Raymarine e7

Efter många veckors tystnad kommer här ett inlägg. Det handlar om Raymarines plotter e7. Tidigare har jag skrivit flera inlägg om e7:an, klicka på Raymarine i högerspalten så hittar du dom.

Ombord på Piano har jag skottmonterat en e7:a. Första mjukvaran för fyra säsonger sedan var kass, men efter uppdatering i augusti 2011 blev allt frid och fröjd.
Med jämna mellanrum - två per år normalt - kommer det uppdateringar. Men det har alltid varit lite småstrul. Förra året, dvs 2013, tappade touchskärmen sin linjering, jag tryckte på ett ställe och mjukvaran trodde jag tryckte nånannanstans. I våras efter tips från BLUR och Peter G skickade jag e7:an till England för utbyte. När den kom tillbaka fungerade touchfunktionen bra, men KÖG och FÖG (kurs- och fart över grund) visade inte längre rätt. En typisk nogrannhet i FÖG anges till 0,1 knop för många plottrar av andra fabrikat, mina prov med e7:an med förtöjd båt visade FÖG upp till drygt tre knop. I somras kunde jag helt enkelt inte använda e7;an för utvärdering av strömmen, nog så viktigt när jag seglar i det strömmande vattendrag som Öresund är.

Jag har haft en löpande diskussion med Raymarine om det här problemet. Problemet är väl att Raymarine inte utvecklar sina system för kappseglare i Öresund. Målgruppen är uppenbart motorbåtsåkande i USA, där plottern fungerar som central dator för alla tänkabara system som man kan hänga på en båt, tex ekolod, radar, video system, nattseende kikare etc. Och det är såna funktioner som uppdateringarna fylls med.

Den senaste uppdateringen är 12.26, där står ingenting om ökad precision i KÖG och FÖG mätningarna. Tyvärr! Jag har uppfattningen att dom jag pratar med på Raymarine i Sverige är lika bekymrade över detta som jag. Men inte heller deras bekymmer leder nånvart om Lighthouse (som står för programvaran) inte anstränger sig. Jag har påtalat problemet och skickat in all dokumentation om mina mätningar till Raymarine. Om du funderar på att skaffa en Raymarine plotter och har samma krav som jag på en plotter ombord på en kappseglingsbåt så uppmanar jag dig att kontakta Raymarine och kolla läget. Och inte köpa nån gris i nån säck.

4 kommentarer:

  1. Hej Anders, din blogg är som vanligt lysande!
    Jag satt med fingret på 'Köpknappen' men så kom jag att tänka på att jag läst på 'Pianot' om E7 och nu tvekar jag. Vad tror du om en extern GPS-antenn, kan det spela roll? Fast om det är Lighthouse som räknar fel så kanske det inte hjälper, borde väl RM föreslagit (merförsäljning). Har du någon annan kandidat som du kollar på istället för E7?

    //niclas

    SvaraRadera
  2. Jag har diskuterat e7:an med Raymarine flera gånger, (min ambition har hela tiden varit att bidra så att dom kan lösa problemet med FÖG/KÖG visningen). Vi kom då också in på möjligheten att ansluta en extern GPS antenn, men vi kom fram till samma sak som du, felet ligger sannolikt i mjukvaran och då hjälper det inte att uppgradera hårdvaran. Kontakta Raymarine och kolla hur läget är. Jag letar andra kandidater, helst vill jag ju ha en stående skärm (vilket jag inte hittat). Jag vill ha en skärm som rorsman hela tiden kan se och styra direkt på. Tänk om det fanns en utomhusmonterad stående skärm som man kunde köra Seapilot på. Jag letar och letar!

    SvaraRadera
  3. Du kanske ska köra PC nere i båten och en iPad mini som slav i brunnen. Då får du 7" stående skärm och bland alla nya fodral borde det går att hitta ett med vattentäta ingångar samt bra fästen. Nackdelen med iPad har varit synbarheten i solljus samt värmekänsligheten men det finns Android/Windowstablets t ex:
    http://www.panasonic.com/business/toughpad/us/7-inch-tablet-fz-m1.asp
    eller
    http://www.panasonic.com/business/toughpad/us/rugged-b2-android-tablet-overview.asp

    SvaraRadera
  4. Om vädret är OK och vi är många ombord så kör jag Seapilot vid sidan av e7:an, då kan jag dokumentera löpande och hålla reda på strömmen mha FÖGvisningen i Seapilot. Någon gång har vi haft en Garmin GPS armbandsklocka. Så lösningar finns. Diskussionen har börjat handla om vilken GPSplotter man ska välja om man står i begrepp att skaffa nytt. iPad som enda GPSplotter i sittbrunnen är inget bra alternativ. Jag vill ha ett system som klarar shorthanded, busväder, natt, race i skärgården, fast monterat, överspolningssäkert när det inte finns någon över som kan hålla i en iPad. Informationen ska gå direkt från plotterskärmen till rorsman. Inte ofta jag är i den situationen men jag vill vara rustad för den.

    SvaraRadera