tisdag 23 december 2014

Fransk segling

Vilar från Z31. Såhär danföredan kommer lite om Class40. Erik Barkefors har skrivit ett initierat inlägg på sin blogg med många länkar man kan fördjupa sig i. Eriks blogginlägg hittar du (här). 

En anmärkning: det går inte att få upp youtubeklippen på iPad, vet inte varför! Tacksam för tips om hur jag kan fixa detta!

Erik tipsade om en video med en slörande Class 40: Mach40 Solidaires en Peleton, ritad av Samuel Manuard (som också ritat Seascape 27), byggd av LPS Productions, sjösatt i juli i år. Men först lite om systerbåten GDF SUEZ som sjösattes ett år tidigare. En bra introduktion till hur en modern Class40 ser ut.
Class40, ser ut som en ihoptryckt IMOCA60, med fast 3 m köl, 750 vattenbarlast per sida. Hittade bilden på Mach40 hemsida (här)
Första videon är från sjösättningen av GDF SUEZ, visar det riktigt trubbnosiga skrovet, en fin kölinfästning plus en överlycklig Sebastien Rogue, som snart kan ta sin nya båt i bruk. Kolmast på däck från Axxon. Orange bottenfärg från Nautix, samma kvalite som Piano hade på köl och roder och som inte alls fungerade så bra i våra farvatten.


Nu till slörvideon. Thibaut Vauchel-Camus seglade den lika trubbnosiga Solidaires en Peleton Route de Rhum från Saint Malo till Guadelope i november och kom på andra plats efter Alex Pella. Njut i 5 min och 7 sek av en ordentlig slörrepa på Atlanten ... :-) Förutsättningen för att kunna segla så plant och stabilt är - utöver en vass autopilot - förstås också en himla massa vatten i lovarts barlasttankar. Class40 har ju inte canting keel.
)

1 kommentar:

  1. Youtube, Facebook m fl blir allt mer kommersialiserade och har man spärrat 3:e-partscookiesar så kommer man inte in på allt. Jag har så och öppnar vid enstaka tillfällen när det är tillräckligt intressant. Kolla din inställning och testa igen med den öppen.

    SvaraRadera