torsdag 11 december 2014

Offer för ett segt beroende

"Jag är offer för ett segt beroende"

Det är rubriken på ett pressmeddelande från Jean Pierre Dick, om ni minns så seglade han Vendee Globe för två år sen. Låg på tredje plats efter Francois Gabart i Macif och Armel leCleach i Banque Populaire när hans båt Virbac Paprec tappade kölen söder om Azorerna under slutspurten mot mål. JPD lyckades segla hem båten utan köl efter ett nödstopp på spanska Biscayakusten under ett oväder och blev fyra i mål efter Alex Thomson i Hugo Boss.

Pressmeddelandet i sin helhet (maskinöversatt från franska med några små redaktionella ändringar plus att jag tagit mig lite friheter i formuleringarna):På tisdagen deltog Jean-Pierre i en Vendée Globe presskonferens inför 2016. Befälhavaren på den framtida IMOCA StMichel-Virbac presenterades av Denis Horeau race director (för Vendee Globe), som en av "favoriterna" i nästa världomsegling solo non-stop. Om 2 år startar JPD sitt fjärde Vendée Globe, skepparen från Nice redogör för sina intryck:

"Jag är offer för ett segt beroende, att leva i denna fantastiska bubbla mellan människan och havet i tre månader. Jag älskar seglingen runt jorden och denna samverkan med naturen under tävlingarna.
Vendée Globe är både en kamp mot elementen och mot mina konkurrenter. Plus att bemästra den teknologiskt avancerade apparat som en IMOCA 60 är. Det är det som får mig att vibrera.

Jag vill återvända 2016 och siktar högt. Detta race är fortfarande magi, det är en stor utmaning!
Jag har den stora förmånen att som partner ha med mig StMichel och Virbac på detta äventyr i Vendée Globe 2016 plus min mångåriga partner Paprec och alla mina sponsorer. Jag tackar dem för att dom är vid min sida. "
En bild från senaste Vendee Globe, JPD hade en skakig tur. Mer om Vendee Globe hittar du på den här bloggen under rubriken just "Vendee Globe" i kolumnen t.h.
Själv ser jag redan fram emot Vendee Globe starten 2016. Att följa dom dagliga direktsändningarna mellan 12.30 - 13 på franska, med en personlig studiokänsla som vida överträffar allt som VOR hittar på i sin teknologiskt kantiga tafflighet. Välfungerande tracker med ordentliga analyser hela tiden. Plus förstås två programledare som jag gärna skulle vilja lära känna lite närmare.
2 kommentarer:

  1. I så fall är jag nog också lite seg ;-)
    Gillar Vendée och dess rapporteringar även om min franska är alldeles för dålig för at kika på TV. Har tittat en del i alla fall bara för atmosfären!

    SvaraRadera
  2. Vi är nog många i samma goda och sega sällskap! Direktsändningarna var först på franska med engelsk sammanfattning efteråt. Många fina bilder från båtarna och glittrande människor fångade mitt intresse. Trots en ganska bristfällig franska!

    SvaraRadera