måndag 1 juli 2019

Det blev ingen Grand Slam


Piano har seglat både Seapilot2Star i slutet av Maj och Bohusracet med målgång i lördags em. Jag seglar med Roffe Erixon från Katthammarsvik på Gotland. Han har inte alltid bott där, egentligen stammar vi båda från Sthlm, men Roffe har haft många fler hemmahamnar än jag genom åren. Seglade BR banan på 29 timmar lite drygt, det var Pianos 5te BR och vi brukar segla på just 28 - 29 timmar. Seglade klass 3, med SRS mättal mellan 0,95 och 0,999. Handikappmässigt innebär mättalsdifferensen 0,05 ungefär en och en halv timme. Piano som mäter 0,987 ska vara ca en timme före båtar som mäter nära undre gränsen. Det passar mig bättre att jaga än att jagas. När man jagar räcker det ju att hålla sina konkurenter bakom och man seglar hela tiden i åtminstone nästan samma vind. Nu skulle vi vara ungefär 6 nm före i mål. Blir mycket knappande på plottern för att se konkurrenternas position, kurs och fart.
Minsta klassen startade kl 9, i nästan ingen vind. En timme senare, när klass 2 startade var det heller ingen vind. Vinden började bygga precis då vi startade kl 11. Starten blev inte förstklassig men vid bron ledde vi vår startgrupp. Vid Ljungskile hade vi passerat större delen av båtarna i dom tidigare starterna. Dom sista passerade vi vid Wallhamn på Tjörn. Vi låg sen först hela vägen upp till Fjällbacka, Strömstad, Trestenarna (rundningen i Norge) och ner till till Svangen då en röd trimaran blåste förbi.

Men tillbaka till själva rejset. Kryss ut till Uddevallabron och rundning av Stången. Öppnade ner till Ljungskile. Men öppnade är kanske ett relativt begrepp, när Roffe styr kryssar vi brutalt högt. Sakta men optimalt VMG. Vann klasspurtpriset i Ljungskile, kryss ner förbi Svanesund. Fortsatte segla högt, första slaget efter Svanesund gjorde vi efter passage av Tjörnbron. Kryssade vidare nära Tjörn, där vi passerade 6:an SWEA och Albin Nova Qetesh. Strömprognosen sa nästan ingen ström vid Hätteberget, svag medström vidare norröver, spinnaker, vi bestämde oss för att skita i strömmen och genomgående satsa på närmaste vägen. Som efter rundningen av Hätteberget förde oss genom bränningarna utanför Pater Noster. Egentligen gick vi på Seapilots routing som tar hänsyn till både vind och ström. Kanske lite vågat eftersom väderraporterna för vind varit helt fel fram till dess. Vinden vred inte med som den skulle. När vi skulle lova och följa med vridningen som inte kom fick vi riva spinnakern. Upp med jibtop, som vi förde förbi Måseskär och förbi Hållö. Sen åter spinnaker. 7/8 m/s rakt in bland skären utanför Fjällbacka. Ljuset räckte för att hitta in mellan Bringebärsholmen och Korsön. När banan nu är ändrad så att vi måste ut runt Dannholmen fick vi riva spinnakern och ta oss ut med fock. Sen åter spinnaker, som vi förde hela vägen ner till Trestenarna. Det gick inte fort just när vi jobbade oss runt Furholmen vid Strömstad, men det funkade. Skifta till fock hade varit långsammare eftersom vinden hela tiden skiftade riktning. Ibland nästan stopp. Ibland nästan fort. Vidare mot Trestenarna blev det fin spinnakergång. Roffe och jag är inte helt synkade men båthantering gick mycket bättre än jag förväntade.

Efter Trestenarna valde vi att gå mellan Tisler och Nordkoster. Inte så svårt val, vi ville inte tappa höjd. Såg Calypso i fjärran bakom oss. Vi ledde med tre och en halv nm vid Hätteberget. Avståndet krympte under natten och vid Strömstad var Calypso 2 och en halv nm efter. Sunkine, Seascape 24, låg jämsides med Calypso, dom nafsade oss i hälarna.
Kryss upp till Koster, sträckte efter Nord och Sydkoster, sen ren kryss mot söder. In för att runda Sadlen, det var där den tomatröda Dragonfly 28 gick förbi. Vidare söderut, AIS avslöjade att Calypso höll avståndet, 2 och en halv nm.
Väderprognosens 12/13 m/s kom vid ett-tiden, gick ifrån Calypso en nm, skiljde 3 och en halv i mål som alltså borde varit 6. En kryss som var en ren kamp med vågor och vind, revade men fick inte riktigt gång på båten. Mycket att jobba med när jag kommer tillbaka till Viken.

Vi hade kartbild i plottern förstås plus Seapilot på paddan. Roffe har inte seglat banan tidigare och ibland var det svårt att ge styrinstruktioner. Nästa gång ska jag ha papperskort framme.

I mål kl 16, tre båtar kom tillräckligt tidigt för att ta sig förbi i totalen: Calypso, Lady Godiva och Farrgo. Dom tre första båtarna kom in inom 4 min beräknad tid, vi 20 min efter. Men bara en knapp minut före Smaragden Flamman.


43 båtar, mindre än hälften av dom som startade, fullföljde. Ingen i minsta klassen. Farr 30, som vann klass 5, seglade med fladdrande stor och dragande fock i hårdvinden. En av två startande Melges 24 fullföljde. Seascape 24 SUNKINE seglade i samma klass som Piano men valde att bryta. En vacker båt, men i dom havsseglingsförhållanden som rådde blev det för tufft.

Det blev ingen Grand Slam, dvs totalvinst i både Seapilot2Star och Bohusracet. Stort Grattis till Pelle Lindell och Fabian Tillig i Calypso. Pelle seglade med på X332 Lady X, som vi slog på S2S, 1-1 alltså.

Jag ska skriva lite om Seapilot2Star också. Ligger inblåst i Kungshamn, har tid över. Väntar på någon annan vind än 15 m/s SSV, är på väg söderöver.

Översta bilden från facebook, Bosse Bergqvist tog bilden med revad stor. Han stod på Kleven i Smögen och vaktade målgången. Många bilder på Piano har ramlat in. Stort tack till alla fotografer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar